flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дев’ятикласники ознайомилися з роботою суду

08 жовтня 2021, 13:42

08 жовтня 2021 року відбулася  зустріч з учнями  Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6.

Зустріла та привітала гостей у приміщенні суду прес-секретар Катерина Поліщук, коротко розповіла як поводити себе у приміщенні суду. Потім для хлопців та дівчат проведено оглядову екскурсію приміщенням суду. Школярів ознайомили  з роботою канцелярій суду та розповіли про автоматизований розподіл судових справ, діти отримали відповіді на запитання щодо строків зберігання справ.

Школярам Катерина Поліщук  розповіла про встановлений у приміщенні суду інформаційний кіоск, за допомогою якого відвідувачі суду можуть самостійно переглянути список справ, призначених до розгляду; отримати інформацію про стан розгляду справ; банківські реквізити для сплати судових витрат; здійснити електронний пошук справи за номером, датою призначення або за учасником процесу.

Потім хлопців та дівчат запросили до залу судового засідання.

Спілкувався з дітьми суддя Бориспільського  міськрайонного суду Київської області Дмитро Володимирович Ткаченко, який розповів про адміністративну і кримінальну відповідальність неповнолітніх. Суддя роз’яснив школярам, що кожен повинен неухильно дотримуватися власних обов’язків та не порушувати прав інших, а також усвідомлювати, що відповідальність та заходи впливу за скоєння правопорушень є досить серйозними. Дмитро Володимирович пояснив хлопцям та дівчатам які покарання можуть бути застосовані до неповнолітніх за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень. На прикладі реальних справ, що розглянуті в Бориспільському міськрайонному суді, він розповів дітям до яких видів відповідальності притягнуто неповнолітніх обвинувачених, скільки таких справ розглянуто в суді за останні декілька років та хто із суддів розглядає таку категорію справ.

Також говорили про суд, які справи розглядає суд першої інстанції. Метою проведення таких заходів є підвищення рівня правової освіти та правової свідомості, щоб діти розуміли що за протиправну поведінку настає відповідальність.

 

Наприкінці зустрічі дітям було продемонстровано мультфільм «Слон проти Жирафи». Хлопці та дівчата розбирали ситуацію та спробували вирішити спір, що виник між слоном та жирафою з приводу розподілу їжі.

Під час обговорення продемонстрованого у мультику спору діти поділилися на три команди відповідно до того, кого з тварин вони підтримували. Команди наводили аргументи на підтримку своїх позицій у спорі. Після цього дітям було показано останню сцену мультика, де мудрий суддя-черепаха справедливо вирішив спір.

Сподіваємося, що діти провели свій час цікаво та з користю, що сприятиме формуванню поваги до суду, підвищенню рівня правової культури.