flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бориспільським міськрайонним судом Київської області прийнято рішення про обрання запобіжного заходу вигляді тримання під вартою відносно групи осіб, що підозрюються у вчиненні злочину «Насильство над населенням у районі воєнних дій»

03 березня 2022, 16:43

02.03.2022 року Бориспільським міськрайонним судом Київської області прийнято рішення про обрання запобіжного заходу вигляді тримання під вартою відносно групи осіб, що підозрюються у вчиненні злочину «Насильство над населенням у районі воєнних дій»

 

Бориспільський міськрайонний суд Київської області станом на 03.03.2022 року продовжує здійснювати правосуддя в межах своєї юрисдикції у відповідності до Конституції України, діючого законодавства України в умовах запровадженого військового стану із встановленням чергування суддів та працівників суду.

З метою забезпечення безпеки працівників інші судді та працівники, які не залучені до чергування виконують свої обов’язки дистанційно. До чергування залучаються місцеві судді та працівники.

Серед суддів та працівників суду немає осіб, які б залишили кордони Держави України, тобто вони залишились на території України і продовжують виконувати свої обов’язки.

Як і раніше повідомлялось, що, нажаль, ми не можемо здійснювати судовий розгляд всіх категорій судових справ (цивільні справи, адміністративні справи, справи про адміністративні правопорушення, кримінальні справи, де особи не утримуються під вартою, або де не сплили строки їх утримання під вартою, - оскільки такі справи зняті з розгляду).

Однак ми можемо забезпечити розгляд невідкладних справ, які пов’язані із забезпеченням діяльності військово-цивільної адміністрації, розгляду адміністративних правопорушень на території району (негайний розгляд), та справ пов’язаних із розслідуванням кримінальних злочинів (тяжкі та особливо тяжкі), де відносно підозрюваних чи обвинувачених передбачена можливість дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

З цього приводу судом за період з 24.02.2022 року по 03.03.2022 року проведено 31 судове засідання щодо осіб, які утримуються під вартою у зв’язку з судовими провадженнями або у зв’язку з проведенням відносно них кримінальних проваджень правоохоронними органами.

Слід звернути увагу, що 02.03.2022 року слідчим суддею суду розглянуто та задоволено клопотання прокурорів та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно 25 осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст. 185 КК України («Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена в особливо великих обсягах та організованою групою осіб» та ч.1 ст. 433 КК України («Протизаконне відібрання майна під приводом воєнної необхідності, вчинювані щодо населення в районі воєнних дій») на території аеропорту «Бориспіль».

Необхідність застосування найбільш суворого запобіжного заходу обумовлено умовами воєнного стану.

За скоєння даних злочинів, в разі їх доведеності в суді, передбачена кримінальна відповідальність винних осіб у виді позбавленні волі строком до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Ухвала слідчого судді про обрання запобіжного заходу може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п’ясти днів з моменту її проголошення.  

 

Ми Разом. Ми працюємо. Бориспільський міськрайонний суд Київської області.