flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення щодо розгляду справ та проваджень Бориспільським міськрайонним судом Київської області під час воєнного стану, який введений у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, за період часу 24.02.2022р.- 31.03.2022р.

14 квітня 2022, 12:15

Узагальнення щодо розгляду справ та проваджень Бориспільським  міськрайонним судом  Київської області під час  воєнного стану, який введений  у зв’язку з військовою агресією російської федерації  проти України,  за період часу  24.02.2022р.- 31.03.2022р.

Конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим навіть в умовах воєнного стану.

Згідно вимог до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Відповідно до наказу голови суду від 24.02.2022р. у Бориспільському міськрайонному суді Київської області зупинено розгляд справ у відкритих судових засіданнях у зв’язку із загрозою життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів і працівників суду, оскільки життя та здоров’я людини, є найвищою соціальною цінністю.

Проте, Бориспільським міськрайонним судом Київської області здійснювався розгляд невідкладних справ, які пов’язані із забезпеченням діяльності військово-цивільної адміністрації, розгляду адміністративних правопорушень на території району (негайний розгляд), та справ, пов’язаних із розслідуванням кримінальних злочинів (тяжкі та особливо тяжкі), де відносно підозрюваних чи обвинувачених передбачена можливість дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до статистичних даних за період з 24.02.2022р. - 31.03.2022р. надійшло до суду   та розглянуто 105 справ усіх категорій, з них:  кримінального провадження – 99, справ про адміністративні правопорушення – 6, цивільних справ  – 32.

Так, Бориспільським міськрайонним судом Київської області за вказаний період розглянуто та призначено покарання у шести справах про адміністративні правопорушення, а саме:  за ст. 124 КУпАП (порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна), за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Також, судом було розглянуто три справи за ч. 3 ст. 172-20 КУпАП (розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв або вживання наркотичних засобів, психотропних речовин чи їх аналогів) військовослужбовцями на території військових частин та призначено покарання у виді  штрафу.

За період з 24.02.2022 року по 31.03.2022 року проведено 15 судових засідань щодо осіб, які  відбувають покарання  у виправній установі.

Матеріали кримінальних проваджень у порядку виконання судових рішень.

Всього до провадження суду за вказаний період часу надійшло та розглянуто 29 клопотань:

  • 13 клопотань засуджених та начальника ДУ «Бориспільської виправної колонії  № 119» про умовно-дострокове звільнення;
  • 1 клопотання начальника ДУ «Бориспільської виправної колонії  № 119» про заміну невідбутої частини покарання більш м яким.
  • 1 клопотання начальника ДУ «Бориспільської виправної колонії  № 119» про встановлення  адміністративного нагляду засудженому.
  • задоволено 14 клопотань Бориспільського районного відділу № 1 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області про звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням іспитового строку;

 

Слід звернути увагу, що суддями суду розглянуті і задоволені клопотання засуджених та адміністрації виправної установи про умовно-дострокове звільнення осіб, засуджених за нетяжкі та тяжкі злочини (не пов’язані із заподіянням життю чи здоров’ю громадян, крім одного випадку), які стали на шлях виправлення і довели таке виправлення. При цьому суддями вивчались матеріали особових справ таких осіб та враховувалась їхня позиція стати до лав Збройних Сил України для захисту від збройної агресії російської федерації. За повідомленням адміністрації виправної установи зазначені громадяни під наглядом представників військового комісаріату поставлені на військовий облік та найближчим часом будуть призвані до лав ЗС України.

Крім того, адміністрація установи звільняє з місць позбавлення волі учасників бойових дій, які мають досвід військових операцій, і які відбули покарання, чи заслуговують на звільнення з інших підстав у встановленому законодавством України порядку.

Матеріали кримінального судочинства за клопотаннями слідчого чи прокурора та інших осіб , скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого прокурора та інших осіб.

За період з 24.02.2022 року по 31.03.2022 року до провадження суду надійшло 64 клопотання органів досудового розслідування. 

Із них, 25 клопотань слідчого СВ Бориспільського  РУП ГУ НП в Київській області за погодженням з прокурором Бориспільської окружної прокуратури Київської області  про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою у справах за ч. 5 ст. 185 КК України («Таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена в особливо великих обсягах та організованою групою осіб» та ч.1 ст. 433 КК України («Протизаконне відібрання майна під приводом воєнної необхідності, вчинювані щодо населення в районі воєнних дій» . Вказані клопотання розглянуті судом та відносно 25 підозрюваних обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою із визначенням застави в  розмірі 100 (сто) прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 248100 (двісті сорок вісім сто) грн. 00 коп.

Слід зазначити, що відносно 20 підозрюваних за клопотанням прокурора слідчим суддею був змінений запобіжний захід  з тримання під вартою на особисте забов'язання.

Крім того, судом розглянуто та задоволено 7 клопотань  про арешт майна, 4 клопотання про проведення обшуку, 2 клопотання про надання дозволу на проведення огляду, 1 скарга на бездіяльність уповноважених осіб Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,  2 клопотання про звернення застави в дохід Держави України.

Застава на суму майже 270 000 грн. у провадженнях в дохід держави перерахована на потреби Збройних Сил України на відповідні рахунки Національного банку України, у зв’язку з перебуванням Української Держави у стані війни з російською федерацією.

Матеріали кримінального провадження 1-кп.

Всього надійшло 6 кримінальних проваджень, із них з винесенням вироків – 3.

Участь в судових засіданнях відбувалася дистанційно з використанням відеоконференцзвязку (система «EasyCon»). В разі  можливості, такі судові засідання проводилися за участю обвинувачених (підозрюваних), в тому числі, які утримуються в ДУ «Київський слідчий ізолятор», ДУ «Бориспільська виправна колонія  № 119».

Для забезпечення  безпеки учасників судових процесів, документація (звернення, листи) подавалися до суду шляхом електронного  листування.

З 01.04.2022 року діяльність суду здійснюється у звичайному режимі.

В той же час, воєнний стан не скасовано і війна ще не завершена.

До перемоги Української Держави в цій війні просимо сторін провадження використовувати інноваційні технології, засоби мобільного зв’язку та Інтернет ресурси для участі в судових справах.

Бориспільський міськрайонний суд Київської області, як і всі органи судової влади, з метою дотримання безпечних умов проведення судових засідань - рекомендує громадянам здійснювати розгляд справ дистанційно з використанням відеоконференцзв’язку та електронного листування, забезпечивши подання звернень, заяв, позовів, письмових доказів відповідним  листуванням, а особисту участь (за бажанням сторін) із використанням засобів зв’язку.