flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для громадян, які звертаються до суду із заявами про стягнення сум, що належать їм до виплати із ПрАТ "Авіакомпанія Аеросвіт"

09 липня 2013, 12:50

Бориспільський міськрайонний суд Київської області доводить до відома громадян, які звертаються до суду з заявами щодо стягнення з приватного акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт» сум, що належать їм до виплати, як заробітної плати.

Наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

У відповідності до п.1 ч.1 ст. 96 ЦПК України судовий наказ може бути видано у разі, якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про оплату праці» основна заробітна плата є винагородою за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки ). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. 

Відповідно до вимог ст. 94 Кодексу законів про працю України заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

З урахуванням вказаних норм інші платежі: зокрема, компенсація за невикористану відпустку, вихідна допомога, добові тощо, не є заробітною платою і тому, в разі заявлення таких вимог, останні не підлягають розгляду в порядку наказного провадження та щодо вказаних виплат не може видаватися судовий наказ. 

При звільненні з роботи працівнику виплачуються всі суми, частина з яких не входить в структуру заробітної плати. Їх стягнення допускається в порядку позовного, а не наказного провадження.

У цьому зв’язку, з урахуванням практики Апеляційного суду Київської області, а також того, що видана звільненим працівникам ПрАТ «Авіакомпанія «Аеросвіт» довідка про наявну заборгованість не містить розшифровки отриманих доходів, у суддів суду з 01.07.2013 року відсутні правові підстави для видачі судових наказів з цього приводу.

Таким чином, громадяни, які звертаються до суду не лише за виплатою нарахованої але невиплаченої заробітної плати, а й інших платежів можуть захистити своє право, звернувшись до суду із відповідною позовною заявою, тобто у порядку позовного провадження, визначеному ЦПК України. При цьому при поданні позову такі працівники не сплачують судовий збір, оскільки звільнені від його сплати з урахуванням вимог Закону України «Про судовий збір».