flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді України обговорили план дій щодо відновлення довіри суспільства до судової системи України

25 квітня 2014, 12:16

Круглий стіл за участю представників судової, законодавчої та виконавчої влад, дипломатичного корпусу, міжнародних та громадських організацій і ЗМІ організовано Верховним Судом України спільно з проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Захід відбувся 24 квітня 2014 року.

Учасники засідання обмінялися думками щодо підвищення авторитету судової влади й довіри громадян до неї, відновлення законності та справедливості у світлі Закону України від 8 квітня 2014 року № 1188-VII «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Зі вступним словом на зібранні виступили Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Міністр юстиції України Павло Петренко, голова підкомітету з питань цивільного, господарського та адміністративного судочинства Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Леонід Ємець, Перший радник, керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Представництва ЄС в Україні Хосе Роман Леон Лора, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи Джероен Шоккенброк, головний експерт проекту Віргіліус Валанчюс.

Голова Верховного Суду України, наголосив, зокрема, на тому, що суддівська спільнота усвідомлює необхідність змін у системі правосуддя і готова до цих змін. Проведення нинішнього круглого столу з метою обговорення назрілих проблем саме з ініціативи Верховного Суду України також свідчить про таку готовність, зазначив Ярослав Романюк. Він подякував Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», його головному експерту Віргіліусу Валанчюсу за підтримку суддівської ініціативи й активне сприяння у проведенні цього заходу. Принагідно Голова Верховного Суду України висловив удячність усім міжнародним експертам, що зголосилися взяти участь у цьому зібранні, представникам дипломатичного корпусу – Надзвичайному і Повноважному Послу Французької Республіки в Україні Алену Ремі, Надзвичайному і Повноважному Послу Литовської Республіки в Україні Пятрасу Вайтєкунасу, консулу Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Курту-Георгу Штьоклю-Штільфріду, представникам міжнародних і громадських організацій та ЗМІ.

Вітаючи присутніх, народний депутат України Леонід Ємець звернув увагу на те, що Закон України «Про відновлення довіри суспільства до судової влади в Україні» уперше за багато років передав суддям право вибору голів судів та їх заступників. Звичайно, це і висока відповідальність, констатував парламентарій, і шлях до реальної незалежності судової влади від інших влад.

Судова влада не була досконалою в усі роки незалежності України, сказав виступаючий, однак саме тепер, коли проблеми стали системними, у суспільства і виникли претензії до судів і суддів.

Відновлення довіри до судової влади в Україні – це спільна проблема і спільне завдання для всієї української влади і всього суспільства, підкреслив у своєму вітальному слові Міністр юстиції України Павло Петренко. За його словами, у керівництва країни є спільне розуміння того, що судова система має бути незалежною. І в цьому сенсі те, що суддівський корпус України через реальне суддівське самоврядування поступово починає оновлюватися, вселяє надію на інституційну спроможність самої судової системи на необхідні зміни, зазначив доповідач. Наступним етапом стане внесення змін до Конституції України, сказав Павло Петренко і висловив сподівання, що відповідні пропозиції Міністерства юстиції України, надані парламентарям, знайдуть підтримку у Верховній Раді.

   
   

Нинішній круглий стіл щодо вироблення плану дій із відновлення довіри суспільства до судової системи України – перший захід на новому етапі функціонування Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», повідомив присутнім Віргіліус Валанчюс, оскільки завершився підготовчий етап Проекту і розпочався шлях його реалізації. Тож, на думку п. Валанчюса, план дій, окреслений на цьому зібранні, може стати предметом детального обговорення й затвердження на з’їзді суддів України, а далі –реальною програмою дій для всієї судової системи.

Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Ален Ремі підкреслив важливість присутності на цьому поважному заході Міністра юстиції України та представників парламенту. На переконання пана Посла, це свідчить не лише про наявність політичної волі, а й про справжню зацікавленість у тому, аби процесс відновлення довіри суспільства до судової влади в Україні пройшов із найбільшою користю для всієї української громади. Саме тому і Європейський Союз, і уряди чотирьох країн – Франції, Німеччини, Польщі та Литви, які сприяють реалізації Проекту «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», мають велике бажання допомогти Україні і сподіваються на позитивний результат.

Пан Посол наголосив також на тому, що важливо відновити довіру до судової влади не лише українського суспільства, а й іноземних інвесторів, адже існує тісний зв’язок між ефективним функціонуванням судової системи держави і рівнем іноземних інвестицій у країні, зазначив Ален Ремі.

Зупинившись на проблемах вітчизняної судової системи та шляхах їх вирішення, Голова Верховного Суду України зауважив, що проблема довіри до судової влади в Україні є досить глибинною і задавненою, тож вирішити її прийняттям одного закону, звичайно, неможливо. На переконання Ярослава Романюка, аби реанімувати довіру суспільства до людей у суддівських мантіях, потрібен комплекс заходів і координація дій державної влади загалом в Україні, хоча ключову роль, без сумніву, мають відігравати суди і судді.

Досвідом долання кризи в судових системах інших країн поділився з присутніми міжнародний експерт Довідас Віткаускас. Він, зокрема, закцентував увагу на тих кроках, які судді самі можуть зробити, аби посилити ефективність функціонування судової системи. На думку доповідача, важливо самій судовій владі здійснювати постійний моніторинг своєї діяльності, самостійно оцінювати його результати, розуміти, на якому етапі розвитку перебуває судова система, і куди вона рухається. Адже, наголосив експерт, головним і первинним є якість суддівської роботи.

Проактивною судова система має бути також і у своєму комунікуванні із суспільством загалом та засобами масової інформації, зокрема. Свої думки з приводу налагодження більш відкритого й конструктивного діалогу судів із громадою висловив шеф-редактор видання «Юридическая практика» Рустам Колесник.

Головні експерти проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Марк Сігал, Клаус Хюнер та Віргіліус Валанчюс, окресливши коло проблем, притаманних судовим системам США, Німеччини й Литви, виокремили кілька ключових моментів, без яких неможливе вирішення цих проблем. Це, зокрема, втілення доктрини поділу влад у країні, реальне забезпечення незалежності судової влади, усвідомлення суддями високої відповідальності при здійсненні судочинства, прозорість функціонування судової системи.

Присутні на засіданні круглого столу заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда та директор Української правничої фундації Оксана Сироїд також долучилися до обговорення шляхів і методів відновлення довіри суспільства до судової влади в Україні. На думку представників громадянського суспільства, самі судді та суди мають багато що зробити для цього, зокрема: почути громадськість, зрозуміти її очікування від діяльності судової системи, засвідчити готовність жити за новими правилами.

В обговоренні проблем, порушених під час засідання, взяли участь виконуюча обов’язки Голови Вищого адміністративного суду України Катерина Леонтович, судді Верховного Суду України Василь Гуменюк та Галина Канигіна, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна.

Підсумовуючи дискусію, яка стала корисною для усіх сторін, і узагальнюючи пропозиції, що прозвучали на засіданні круглого столу, Ярослав Романюк, Довідас Віткаускас та Віргіліус Валанчюс одностайно висловилися за продовження подібного формату співпраці, щоб усі, хто дотичний до реформи правосуддя, могли зустрічатися й обговорювати назрілі проблеми.