flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблеми та завдання судового реформування обговорили представники держав –учасниць ініціативи ЄС «Східне партнерство»

06 листопада 2014, 08:32

Питання реформування судової системи у державах-учасницях ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство» стало темою цьогорічного засідання панелі «Юстиція» в рамках тематичної платформи № 1 «Демократія, належне врядування та стабільність», яке відбулося 4 листопада 2014 року у місті Києві.

Захід відбувся за участі делегації Європейського Союзу в Україні на чолі з головою представництва ЄС в Україні Яном Томбінські, делегації Ради Європи на чолі з директором Генерального департаменту прав людини Ради Європи Крістосом Джакомопулосом, представників Європейської комісії, Ради Європи, держав-учасниць ініціативи Європейського Союзу «Східне партнерство», Верховного Суду України, Ради суддів України, Міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції.

Із доповіддю на тему «Судова реформа: проблеми та завдання» на міжнародному форумі виступив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.

Аналізуючи проблеми, що виникали і виникають на шляху здійснення реформ, доповідач, зокрема, назвав головні із них, а саме – безсистемний характер побудови системи правосуддя та відсутність стратегічного бачення кінцевої моделі судоустрою.

Важливо, зазначив Ярослав Романюк, що наразі в державі існує розуміння необхідності проведення глибинного реформування судової системи відповідно до міжнародних стандартів, пріоритетом серед яких, зважаючи на євроінтеграційні прагнення нашої країни, має бути утвердження європейської моделі судочинства.

Одним із головних завдань, виконання якого дасть змогу реалізувати запит громадянського суспільства на радикальні зміни, на думку Голови Верховного Суду, є деполітизація суддівського корпусу. Від його формування необхідно відсторонити законодавчий орган, також відмовившись від інституту так званого «першого призначення» на посаду судді на 5-річний термін та призначати суддю на посаду одразу безстроково. Необхідно також відмовитися від того, що Верховна Рада України надає згоду на арешт судді.

На посаду судді, зауважив Ярослав Романюк, Вища рада юстиції може рекомендувати громадянина України, не молодшого за 30 років, який має стаж роботи у галузі права не менш як 5 років.

Вагомим кроком на шляху розбудови високоефективної, доступної, якісної моделі судочинства має бути вирішення проблеми надмірного суддівського навантаження, висловив переконання Голова Верховного Суду України. Серед механізмів його зменшення – наділення адміністративних органів повноваженнями щодо вирішення справ певних категорій, запровадження, за міжнародним досвідом, досудових та позасудових процедур вирішення спорів, а також процедури звернення до суду з позовом в інтересах невизначеного кола осіб (коли інші особи для захисту свого порушеного права не зобов’язані звертатися до суду з індивідуальними позовами, а повинні довести лише один факт: що вони належать до певної групи (наприклад, «діти війни»), спір якої вже вирішений).

Обговорюючи питання ролі Вищої ради юстиції у системі судоустрою України, Голова Верховного Суду України наголосив, що у першу чергу потребує перегляду статус цього органу, визначення його повноважень та кадрового складу. Саме Вища рада юстиції повинна відігравати провідну роль у процесах формування корпусу професійних суддів, притягнення їх до відповідальності та звільнення.

Вища рада юстиції повинна мати статус постійно діючого органу, а принципи її формування та функціонування мають повною мірою відповідати міжнародним європейським стандартам для подібних органів, підкреслив Ярослав Романюк. З огляду на таке пропонується, щоб більшість складу Вищої ради юстиції становили судді, обрані самими суддями. До її складу мають входити за посадою Голова Верховного Суду України і голова Ради суддів України та можуть увійти представники громадянського суспільства, передусім, авторитетні, з незаплямованою репутацією науковці, які є знаними фахівцями в галузі юриспруденції. Ротація членів цього конституційного органу має відбуватися кожні 3-4 роки.

Підбиваючи підсумки засідання, Ярослав Романюк висловив сподівання, що голос представників суддівської спільноти буде почутим.

Під час конференції також відбулася презентація Ради Європи – останнього звіту щодо ефективності, інші відповідні розробки та проекти, а також презентація Європейської комісії щодо останнього розвитку подій у сфері судоустрою в Європейському Союзі. Подібні напрацювання та можливість їх обговорення на міжнародному рівні є ефективним засобом обміну досвідом реформування судової системи.