flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено навчання з працівниками апарату суду

14 листопада 2014, 12:18

14 листопада 2014 року проведено навчання з секретарями судових засідань Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

Заплановане навчання відкрила керівник апарату суду, яка довела до відома присутніх зміст ухвали колегії суддів судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, якою вирок Києво-Святошинського районного суду Київської області від 12 лютого 2014 року та ухвалу Апеляційного суду Київської області від 10 квітня 2014 року щодо засудженого Ференса М.В. за ч. 1 ст. 309 КК України скасовано і призначено новий розгляд у суді першої інстанції.

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 10 квітня 2014 року вищезазначений вирок районного суду залишений без змін.

В касаційній скарзі прокурор, порушує питання про скасування судових рішень щодо Ференса М.В. у зв'язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону та призначення нового розгляду у суді першої інстанції. Вказує на те, що суд першої інстанції не здійснив фіксування судового провадження на технічний носій інформації. Крім того, під час розгляду апеляційної скарги прокурора апеляційним судом Київської області, був підтверджений факт відсутності звукозапису на технічному носії інформації, разом з цим, апеляційні доводи прокурора необґрунтовано були визнані безпідставними.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК України підставами для скасування або зміни судових рішень при розгляді справи в суді касаційної інстанції є істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

З огляду на ч. 4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов'язковим.

Також частиною 5 статті 27 КПК України передбачено, що під час судового розгляду забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому КПК України. Якщо у матеріалах провадження відсутній технічний носій інформації, на якому зафіксоване судове провадження в суді першої інстанції, і така фіксація була обов'язковою, судове рішення підлягає скасуванню.

Згідно розділу III Інструкції про порядок роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України 20.09.2012 року № 108, окрім іншого, передбаченого положеннями згаданої Інструкції, секретар судового засідання перед початком роботи зобов'язаний, перевірити працездатність пристроїв, провести тестування для перевірки того, що складові комплексу звукозапису (мікрофон, мікшер тощо) працюють нормально та запис іде правильно.

У разі виникнення непрацездатності, неможливості налагодження коректної роботи комплексу звукозапису секретар зобов'язаний терміново повідомити адміністратора та суддю про такі обставини. Під час звукового запису секретар здійснює поточний контроль якості запису, шляхом прослуховування через навушники, контроль працездатності комплексу звукового запису шляхом спостереження за його станом.

У разі виявлення ознак непрацездатності обладнання комплексу звукозапису секретар доповідає судді про неможливість подальшого звукового запису судового засідання та повідомляє про це керівника апарату і адміністратора.

Окрім того, керівником апарату звернуто увагу присутніх щодо вчасного та повного заповнення працівниками обліково – статистичних карток щодо ходу розгляду справ, що необхідно для правильного формування статистичної звітності суду, оскільки функціоналом КП «Д-3» передбачена можливість складання звітності у автоматичному режимі, за умови правильності і повноти заповнення статкарток.