flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджена стратегія розвитку судової влади до 2020 року

22 січня 2015, 08:36

Стратегія є одним з етапів впровадження Стратегічного плану розвитку судової влади України, прийнятого на XI з'їзді суддів України

 Стратегія розвитку судової влади України на 2015 - 2020 роки була затверджена Радою суддів України від 11.12.2014 № 71 . Оскільки якісні зміни в судовій системі можливі шляхом визначенням у Конституції та інших законах, Стратегія є лише одним із кроків у напрямку комплексного реформування судової системи в Зокрема і сектора юстиції в цілому.

Стратегія розділена на 4 напрямки:

1. Незалежність та прозорість судової системи;

2. Підвищення професійного рівня;

3. Підзвітність;

4. Електронне правосуддя.

Зокрема, планується призначати на конкретні суддівські посади за допомогою конкурсу за новою системою управління ефективністю кадрів, яка забезпечить оцінювання суддів за однаковими прозорими критеріями, зокрема, на основі об'єктивних кількісних і якісних показників.

Передбачено посилення ролі Ради суддів України у процесі визначення обсягу видатків у Держбюджеті на фінансування судової системи і у виконанні бюджету.

У сфері комунікацій та PR до кінця 2015 року заплановано створення Комітету з комунікацій в Раді суддів України. Крім того, в судах почнуть проводити прес-конференції , готувати прес-релізи за результатами розгляду гучних справ.

У професійному плані планується посилити роль Національної школи суддів . Згідно прогнозованим результатам Національна школа суддів і суддівський корпус самостійно розробляють програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді без участі інших дійових осіб і донорів системи юстиції; у викладанні використовується підхід на основі рішення справ та інтерактивні методики з метою розвитку практичних навичок кандидатів на посаду судді; в число постійних викладачів включені досвідчені юристи, включаючи суддів Верховного та інших вищих судів, європейські та інші партнери задіяні в якості тренерів. Також запланована періодична стажування, навчання та навчальні візити до ЄСПЛ і судових органів ЄС.

У напрямку підзвітності , зокрема, заплановано врегулювати питання дисциплінарної відповідальності суддів - встановлення переліку підстав для притягнення до відповідальності та збільшення кількості стягнень. Відзначимо, що такі нововведення заплановані в судовій реформі .

Також запланована установка платіжних терміналів для оплати судового збору через електронні системи та впровадження механізмів для сплати судового збору через Інтернет. За прогнозами зміни торкнуться як мінімум 540 суден до кінця 2015 року і всіх судів - до кінця 2017 року.