flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди повинні забезпечувати громадян достовірною інформацією

20 лютого 2015, 10:45

Ключовим питанням, розглянутим Радою суддів загальних судів, стали результати моніторингу щодо відновлення довіри до судової влади, проведеного Радою суддів. Своїми міркуваннями стосовно доцільності проведення подібних опитувань поділилися володарі мантій з Івано-Франківщини.



«Рівень довіри до судової влади в цілому залежить від роботи кожного судді окремо», — наголосила член РСЗС Тетяна Мініч. Пояснила вона і свою точку зору щодо незадоволення окремими представниками громадськості роботою загальних судів. Суддя переконана, що така ситуація склалася через те, що учасниками процесу в загальних судах виступають здебільше прості громадяни. Тоді як у провадженнях спецсудів участь бере велика кількість фахівців у галузі права. «Так виходить, що наші рішення люди звикли оцінювати з точки зору справедливості, а вже потім — законності», — пояснила доповідачка.

Проте, хоча останнім часом поширюються чутки щодо падіння довіри до вітчизняної Феміди, запрошені на засідання володарі мантій з Апеляційного суду Івано-Франківської області повідомили, що довіра громадян до суду в їхньому регіоні поступово зростає. Про це принаймні свідчать результати моніторингу, проведеного місцевою громадською організацією «Закон і порядок».

Як повідомив представник вищевказаного суду Андрій Малєєв, який відвідав засідання РСЗС

19 лютого, проблемою є те, що негативно ставляться до суду переважно ті, хто жодного разу не переступав його порога й не має гадки, в який спосіб там організовано роботу.

«Окулярів, через які можна було б побачити роботу суду, не існує. Втім, ми повинні самі бути зацікавлені в тому, щоб громадяни отримували достовірну інформацію про роботу установи», — наголосив А.Малєєв.

Він також порадив колегам по-іншому глянути на результати опитування. На його переконання, негатив, який необізнане в судових процесах суспільство відображає у своїх відповідях, є лише враженням, емоційною оцінкою. Завданням же судів є спрямування цього емоційного сприйняття в раціональне русло.

«Ми повинні змусити громадян думати про чинники процесів, що відбуваються в судах, та про наслідки. Суди мають самостійно заповнювати достовірною інформацію той інформаційний вакуум, який утворився навколо них», — зазначив суддя.