flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ вказав, як ділити майно подружжя, внесене до статутного капіталу

10 червня 2015, 09:08

Сформульовано правову позицію Верховного Суду України.

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 3 червня 2015 при розгляді справи № 6-38цс15 була сформульована правова позиція щодо поділу майна подружжя, внесеного до статутного капіталу господарського товариства.

Роз'яснено, що приналежність майна до спільної сумісної власності подружжя визначається не тільки фактом придбання його під час шлюбу, але й спільністю участі подружжя засобами або працею в придбанні майна. Застосовуючи ст. 60 Сімейного кодексу і визнаючи право спільної сумісної власності подружжя на майно, суд повинен встановити не тільки факт придбання майна під час шлюбу, але й той факт, що джерелом його отримання є загальні спільні кошти або спільна робота подружжя.

Критеріями, які дозволяють надати спірного придбаному майну режим спільного майна, є:

1) час придбання такого майна;

2) кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання);

3) мета придбання майна, яка дозволяє надати йому правовий режим спільної власності подружжя.

Тільки у разі встановлення цих фактів і визначення критеріїв норма ст. 60 Сімейного кодексу вважається правильно застосованої.

У зв'язку з викладеним грошові кошти, внесені одним з подружжя, який є учасником господарського товариства, до статутного капіталу цього товариства за рахунок спільних коштів подружжя, стають власністю цього товариства, а право другого з подружжя на спільні кошти трансформується в інший об'єкт - право вимоги на виплату частини вартості такого внеску. При цьому одним з визначальних є той факт, що грошові кошти придбано подружжям під час їх спільного проживання.

Тому сам по собі факт придбання спірного майна приватним підприємцем для його використання у своїй підприємницькій діяльності не може бути підставою для визнання такого майна об'єктом права особистої приватної власності одного з подружжя.

Отже, якщо один з подружжя є учасником господарського товариства та вносить до його статутного капіталу майно, придбане за рахунок спільних коштів подружжя, то таке майно переходить у власність цього підприємства , а у іншого чоловіка право власності на майно (тобто речове право) трансформується в право вимоги (зобов'язальне право), сутність якого полягає в праві вимоги виплати половини вартості внесеного майна у разі поділу майна подружжя або право вимоги половини отриманого доходу від діяльності підприємства.

Нагадаємо, при перегляді справи № 6-21цс15 ВСУ роз'яснив , що майно фізособи-підприємця може бути поділене між подружжям.