flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Адміністрації Президента презентували проект змін до Конституції України в частині правосуддя з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії

06 серпня 2015, 09:05

3 серпня 2015 року в Адміністрації Президента України відбувся брифінг, під час якого було представлено проект змін до Конституції України в частині правосуддя з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Про напрацьовані до Основного Закону України зміни інформували заступник Глави Адміністрації Президента України, голова Робочої групи з питань правосуддя і суміжних правових інститутів Олексій Філатов, член Конституційної комісії та робочої групи з питань реформи правосуддя Сергій Головатий, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та заступник Генерального прокурора України Віталій Касько.

пікери зазначили, що 24 липня 2015 року Венеціанська комісія надала попередній висновок стосовно змін до Конституції України в частині правосуддя, де високо оцінила запропонований порядок реформування системи судоустрою та суміжних інститутів.

 Заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов прогнозує, що зміни до Конституції України в частині судової реформи можуть бути прийняті вже восени поточного року, якщо Верховна Рада продовжить роботу в серпні. На його думку, одними з найважливіших змін є призначення суддів на посаду безстроково, звуження імунітету суддів (залишиться тільки в частині повноважень із здійснення правосуддя) та створення Вищої ради правосуддя, яка складатиметься з 21 члена. Відповідно до запропонованих змін, десять членів Вищої ради правосуддя обиратимуться з'їздом суддів, а голова Верховного Суду України входитиме туди за посадою, відтак, судді у складі Вищої ради правосуддя складатимуть більшість. Решту десять членів обиратимуть Президент України, Верховна Рада України, з'їзд адвокатів, з’їзд вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і конференція працівників прокуратури.

Член Конституційної комісії та робочої групи з питань реформи правосуддя Сергій Головатий вважає, що із запуском роботи Вищої ради правосуддя, політичні інститути Президента та Верховної Ради України виключаються із впливу на суддівську владу. "Нинішня влада виявила політичну волю і взялася за приведення українського правосуддя до європейських стандартів, а це означає – до вимог і потреб українського суспільства. Більше того, із прийняттям цих змін, судова влада буде виведена з-під впливу політичної системи", – наголосив Сергій Головатий.

Виводиться з під політичного впливу й Генеральна прокуратура України. У разі прийняття нових змін до Конституції у Верховної Ради України можуть відібрати право звільняти Генерального прокурора України. "І сьогодні Генерального прокурора призначає і звільняє Президент за згодою парламенту, однак, на сьогоднішній момент парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити недовіру генпрокурору, що передбачає його відставку з посади", – сказав заступник генпрокурора Віталій Касько на брифінгу. Члени Венеціанської комісії неодноразово критикували таку норму, розцінюючи її як форму політичного тиску.

Разом з тим, убезпечуючи систему правосуддя і суміжних інститутів від політичної кон'юнктури, запропоновані зміни значно підвищують вимоги до професії. У першу чергу, мова йде про кваліфікаційну підготовку суддів. Перш, ніж бути призначеним на посаду судді безстроково, претендент має пройти 12-ти місячне навчання в Національній школі суддів України, а юридичний стаж кандидата на посаду судді вперше має становити не менше п'яти років.  Щодо інституту адвокатури, то зі змінами, що прописані Робочою групою і схвалені Венеціанською комісією, правнича допомога в майбутньому надаватиметься виключно професійними адвокатами.

Пропонуються новації і для фінансового забезпечення судової влади. Якщо зміни будуть прийняті, то бюджет судової влади у Верховній Раді України представлятиме уповноважений орган судової влади.

Підсумовуючи результати роботи Робочої групи з питань правосуддя, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, зазначив що "…робочою групою було розглянуто та враховано усi принциповi рекомендації Венеціанської комісії щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя. Редакційна група працюватиме над текстом, який буде винесено на розгляд Конституційної Комісії".

Прес-центр судової влади