flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз судової практики застосування Бориспільським міськрайонним судом законодавства при розгляді кримінальних проваджень, пов’язаних із завідома неправдивими показаннями

11 серпня 2015, 08:37

Аналіз судової практики застосування Бориспільським міськрайонним судом законодавства при розгляді кримінальних проваджень, пов’язаних із завідома неправдивими показаннями

 

На виконання листа Апеляційного суду Київської області №17943/07-16/15 від 06 серпня 2015 року Бориспільським міськрайонним судом було проведено аналіз судової практики застосування судом законодавства при розгляді кримінальних проваджень, пов’язаних із завідома неправдивими показаннями.

 

Метою проведення узагальнення є аналіз законодавства України, яке застосовується при розгляді кримінальних проваджень, пов’язаними із завідома неправдивими показаннями (ст.384, ст.385, ст.387 КК України) за період 2010 – 2014 роки.

 

Основними законами та іншими нормативними актами, які регулюють дані правовідносини є:

1.      Конституція України.

2.      Кримінальний Кодекс України.

Відповідно до ст.384 КК України завідомо неправдиве показання свідка чи потерпілого або завідомо неправдивий висновок експерта під час провадження дізнання, досудового слідства або проведення розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України або в суді, а також завідомо неправильний переклад, зроблений перекладачем у таких самих випадках, – караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів, – караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що він порушує нормальну діяльність органів дізнання, досудового слідства і суду щодо виявлення та дослідження фактів і обставин, які мають значення для об’єктивного, повного та всебічного розслідування і розгляду кримінальних та цивільних справ, перешкоджає встановленню істини та постановленню правосудного судового акта.

За період з 1 січня 2010 року по 31 грудня 2014 року Бориспільським міськрайонним судом Київської області розглянуто 4 справи пов’язані із завідома неправдивими показаннями. За вказаний період кількість справ у яких провадження закінчено становить – 4 справи.

З них із винесенням вироку – 4.

Основною причиною виникнення даних спорів є дача заздалегідь неправдивих показань свідками.

Із усієї кількості справ даної категорії до апеляційної інстанції оскаржувався 1 вирок Бориспільського міськрайонного суду. Відповідно даний вирок було залишено без змін у зв’язку з відмовою від апеляційної скарги прокурором.

Вироком Бориспільського міськрайонного суду від 23 грудня 2011 року обвинуваченого П.-го П.В., визнано винним у вчиненні злочину передбаченому ч.2 ст.384 КК України і призначено йому покарання – 2 роки обмеження волі. Та у відповідність ст.75 КК України засудженого звільнено від відбування покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк – 1 рік і звільнено засудженого від відбуття покарання за даним вироком за перебігом строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності, закривши відносно П.-го П. В. кримінальну справу.

Бориспільською міжрайонною прокуратурою була подана апеляційна скарга на вирок Бориспільського міськрайонного суду від 23 грудня 2011 року, з підстав неправильного застосування кримінального закону.

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 15 березня 2012 року прийнято відмову від апеляційної скарги помічника прокурора Бориспільської міжрайонної прокуратури по справі за обвинуваченням П.-го П.В. за ч.2 ст.384 КК України. Апеляційне провадження за даною справою закрито.

Вироки Бориспільського міськрайонного суду Київської області, по кримінальних справах, пов’язаних із заздалегідь неправдивими показаннями свідків в касаційному порядку не оскаржувались.

При розгляді зазначених спорів у суддів Бориспільського міськрайонного суду не виникало проблемних та спірних питань щодо їх вирішення.

Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити, що розглядаючи справи даної категорії судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області дотримуються вимог матеріального та процесуального законодавства, ретельно вивчають матеріали справ, всебічно, повно і об’єктивно досліджують обставини справи, ухвалюючи кінцеве рішення у справі, про що свідчить наявність лише однієї апеляційної скарги.

Стосовно пропозицій щодо заходів, які необхідно вжити для формування єдиної судової практики з цієї категорії справ, слід зазначити, що при розгляді справ та ухвалені рішень суддям потрібно постійно вивчати матеріали судової практики Верховного та Вищого Спеціалізованого Суду, практики Європейського суду з прав людини та обговорювати причини скасування судових рішень судами вищої інстанції.

 

 

                  В.о голови

Бориспільського міськрайонного суду                                                     В.В. Журавський

 

Виконавець: Теренковська А.М.

                       тел. (04595) 6-76-19