flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційний Суд вирішує долю пожиттєвого утримання суддів

24 лютого 2016, 12:22

Конституційний Суд України перейшов до розгляду в закритому режимі для прийняття рішення подання Верховного Суду України щодо визнання неконституційними змін до Закону "Про судоустрій і статус суддів", що обмежують щомісячне довічне утримання суддів у відставці.

Верховний Суд просить визнати неконституційним нове положення Закону "Про судоустрій і статус суддів", за яким максимальний розмір щомісячного грошового забезпечення судді у відставці з урахуванням всіх надбавок не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, а в 2016 році - не може перевищувати 10 740 грн.

Як передає ЛІГА.net, суддя-доповідач у справі Сергій Вдовиченко зазначив, що в 2015 році Верховний Суд подав аналогічне подання, за яким вже розпочато конституційне провадження. Конституційний Суд вже отримав відповіді від держорганів, і в ході письмових слухань вони можуть бути зачитані і у новій справі.

У своїй відповіді глава Верховної Ради звернув увагу на те, що розміри виплат залежать від соціально-економічних можливостей держави, але при цьому повинні забезпечувати конституційне право кожного на достатній життєвий рівень. При цьому наголошується, що особливий статус судді у відставці передбачено Конституцією і є гарантією незалежності суддів.

У відповіді Кабінету Міністрів сказано, що положення коаліційної угоди і програма діяльності уряду передбачають встановлення єдиних принципів нарахування пенсій, і саме з цією метою поступово знижується розмір спецпенсій. Вища рада юстиції, Рада суддів, а також спеціалізовані суди в своїх відповідях звернули увагу на те, що прийнятими змінами знижуються гарантії незалежності суддів.

Низка юридичних вузів також підтримали позицію Верховного Суду, а відповідь національного університету "Одеська юридична академія", за словами Вдовиченко, містила емоційну аргументацію. "Вчені вважають, що довгий час існував консенсус між владою і суддівським співтовариством з цих питань, але зараз йде вплив, а фактично - знищення судової влади, - заззначають вони в своєму висновку", - сказав він.

Суддя-доповідач запропонував суддям КСУ розглянути питання про об'єднання справи, розпочатої минулоріч, і нинішнього провадження. Суд перейшов в закритий режим розгляду справи, після чого буде винесено рішення.

Джерело: ukrainepravo.com