flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВССУ роз’яснено, яка бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування підлягає оскарженню відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України

13 січня 2017, 14:24

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ опубліковано узагальнення практики розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування.

Згідно зі статистикою Державної судової адміністрації України протягом 2015 року до місцевих судів надійшло 45,1 тис. скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ проаналізовано ухвали слідчих суддів, підстави їх скасування в апеляційному порядку та проблемні питання, які виникають при розгляді скарг на окремі види бездіяльності слідчого чи прокурора під час досудового розслідування.

В Узагальненні містяться важливі висновки щодо вірного застосування положень КПК України при розгляді скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування.

ВССУ наголошено на тому, що заява особи про вчинене кримінальне правопорушення в будь-якому випадку не може розглядатись за Законом України «Про звернення громадян», навіть, якщо результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину. Такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження.

Обчислення строку звернення зі скаргою на бездіяльність, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, починається з дня, наступного за тим, в який закінчився перебіг 24-годинного строку для реєстрації відомостей.

Визнання майна, одержаного під час обшуку і не визначеного в ухвалі про обшук, речовими доказами без звернення з клопотанням про його арешт не може вважатись належним порядком забезпечення правомірності володіння відповідним майном органами досудового розслідування. А бездіяльність з неповернення тимчасово вилученого майна відноситься до категорії триваючих. Тому, повернення скарги на бездіяльність, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна, з підстав пропущеного строку звернення з такою скаргою є безпідставною.

При оскарженні постанов про закриття кримінального провадження слідчого та прокурора перевірці підлягають як дотримання процесуального порядку закриття кримінального провадження посадовими особами органів досудового розслідування, так і підстави його закриття. У випадку відсутності відомостей щодо дати отримання скаржником копії постанови про закриття кримінального провадженням вірним є розгляд скарги по суті, а не визначення моменту початку перебігу строку оскарження датою винесення постанови.

Рішення про зупинення досудового розслідування, у зв’язку з тим, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і його місцезнаходження невідоме, має мати передумовою вчинення сукупності дій, спрямованих на визначення місцезнаходження підозрюваного. Одноразова неможливість вручення процесуального документа не може сама по собі свідчити про те, що особа переховується від органів слідства.

Також Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ роз’яснено, що бездіяльність слідчого чи прокурора, яка підлягає оскарженню відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК, передбачає три обов’язкові ознаки: 1) слідчий або прокурор наділені обов’язком вчинити певну процесуальну дію; 2) така процесуальна дія має бути вчинена у визначений КПК строк; 3) відповідна процесуальна дія слідчим чи прокурором у встановлений строк не вчинена. наведена норма дозволяє звернутися до суду зі скаргою не на будь-яку бездіяльність, а лише щодо обов’язків, строк виконання яких чітко регламентований кримінальним процесуальним законодавством.

У випадку подання скарги на бездіяльність слідчого чи прокурора, яка не підлягає оскарженню, у відкритті провадження буде відмовлено.

Ознайомитись з повним текстом Узагальнення можна за посиланням.