flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Експерти назвали пріоритети реформи кримінальної юстиції

28 квітня 2014, 08:50

Найближчим часом має з’явитись узгоджений порядок взаємодії судів та установ пенітенціарної служби щодо дистанційного розгляду справ. Також на цей рік заплановано узагальнити практику щодо надання дозволів на проведення обшуків, забезпечення права на захист та ухвалення виправдувальних вироків. Про ці та інші напрями розвитку положень нового Кримінального процесуального кодексу йшлося під час засідання керівного комітету проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні».

Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі ВСС, у ході засідання начальник відділу міжнародно-правового співробітництва Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Артем Рибченко, зокрема, поінформував учасників про основні заходи, які здійснює суд касаційної інстанції для ефективного застосування положень КПК. «Надзвичайно важливим є забезпечення реалізації норм кодексу, які передбачають можливість проведення процесуальних дій з використанням системи відеоконференцзв’язку. Із цією метою у ВСС починаючи з моменту набрання чинності кодексом проводилися судові засідання в режимі відеоконференції», — підкреслив він. Крім того, ВСС бере активну участь у погодженні спільного наказу (Міністерства юстиції, Державної судової адміністрації, Верховного Суду, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ) про затвердження порядку взаємодії судів загальної юрисдикції та слідчих ізоляторів, установ виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби під час здійснення дистанційного судового провадження.
Водночас для забезпечення єдності судової практики суд касаційної інстанції систематично здійснює аналіз статистики щодо застосування окремих норм КПК місцевими й апеляційними судами та надає методичну допомогу. Це дозволяє простежити динаміку імплементації окремих інститутів кримінального процесуального законодавства, а саме: застосування тих чи інших запобіжних заходів, надання дозволів на проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій, затвердження угод про визнання винуватості та про примирення.
Також, зазначив А.Рибченко, підготовлено та надіслано судам витяг із узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, а також щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Крім того, протягом 2014 року заплановано здійснення узагальнення судової практики з питань розгляду слідчим суддею клопотань про надання доз­волу на проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, щодо забезпечення права на захист та ухвалення виправдувальних вироків.
 

Підсумувавши результати роботи за звітний період, учасники засідання окреслили напрями подальшої діяльності й затвердили план реалізації проекту на 2014 рік.

  За матеріалами газети "Закон і Бізнес"