flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум Верховного Суду України обрав п’ятьох членів Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції

29 квітня 2014, 13:47

Згідно із Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції діятиме при Вищій раді юстиції протягом одного року як тимчасовий посилений захід з метою підвищення авторитету судової влади.

25 квітня 2014 року відбулося засідання Пленуму Верховного Суду України, на якому було обрано п’ятьох членів Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, а саме:

Кармазіна Юрія Марковича – суддю Верховного Суду України у відставці;

Лавренюка Миколу Юхимовича – суддю Верховного Суду України у відставці;

Мачужак Ярославу Василівну – суддю Верховного Суду України у відставці;

Мойсика Володимира Романовича – суддю Верховного Суду України у відставці;

Щотку Станіслава Олексійовича – суддю Верховного Суду України у відставці.

Нагадаємо, що 11 квітня 2014 року набув чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», який визначає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції. З метою реалізації положень цього Закону створюється Тимчасова спеціальна комісія, яка діятиме при Вищій раді юстиції протягом року.

До складу Тимчасової спеціальної комісії входитиме 15 членів. Пленум Верховного Суду України обрав до Тимчасової спеціальної комісії п’ять членів з числа суддів у відставці, які протягом останніх п’яти років перебування на посаді судді не обіймали адміністративних посад у судах, а також не є членами жодної політичної партії.

Крім того, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та Верховна Рада України призначають до Тимчасової спеціальної комісії по п’ять членів – представників громадськості, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту.

Тимчасова спеціальна комісія вважається утвореною за умови призначення до її складу не менше дев’яти членів.