flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нотаріуси можуть видавати витяги з реєстру нерухомості

13 травня 2014, 08:26

8 травня 2014 року, набув чинності Закон №1219-VII про внесення змін до деяких законів щодо надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як повідомляє Юрлига, відповідно до Закону, інформація з Реєстру про держреєстрацію прав та їх обтяжень надається не тільки органом державної реєстрації прав, а й нотаріусом в формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Раніше нотаріуси надавали інформацію з Реєстру у формі витягу в результаті проведення держреєстрації прав при вчиненні нотаріальних дій з нерухомістю, об'єктом незавершеного будівництва.

Крім того, Законом затверджено нову редакцію ст. 46-1 Закону «Про нотаріат», згідно з якою нотаріус як спеціальний суб'єкт, на якого покладаються функції держреєстратора прав на нерухоме майно та який має печатку такого реєстратора, здійснює повноваження відповідно до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зміни мають забезпечити належну реалізацію фізичними та юридичними особами прав на об'єкти нерухомого майна, доступність до отримання інформації з реєстру (кількість заявок створювало значне навантаження на держреєстраторів).


 За матеріалами газети "Закон і Бізнес"