flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Ернст енд Янг» представило результати аналізу фінансового стану судової влади у 2018-2021 роках

15 червня 2021, 16:34

10 червня 2021 року відбувся круглий стіл, на якому було представлено результати аналізу фінансового стану судової влади у 2018-2021 роках. Метою аналізу є надання експертної допомоги щодо визначення заходів, необхідних для забезпечення доступу до правосуддя в умовах обмеженого бюджетного фінансування.

З вітальним словом до учасників звернувся т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков. Він подякував представникам Офісу Ради Європи в Україні за ґрунтовну роботу з підготовки звіту та за організацію широкого обговорення, народним депутатам України, зокрема Андрію Костіну та Сергію Демченко, а також висловив сподівання на конструктивні пропозиції для поліпшення ситуації з фінансовим забезпеченням діяльності органів системи правосуддя.

«Я бачу підтримку, яку надають нам народні депутати України, тому що питання фінансового забезпечення судової гілки влади в Україні надзвичайно важливе і пріоритетне. Особливо гостре питання бюджетування судів стоїть останні кілька років. Протягом 2019-2021 років спостерігається тенденція зростання дефіциту фінансових ресурсів для системи правосуддя. Я зараз не буду говорити про економічні потужності держави і дефіцит ресурсів у всіх галузях і напрямах, проте відзначу, що різні органи влади по різному фінансуються. На жаль, під час формування бюджету одні органи державної влади отримують ледь не сто відсотків від фінансування своїх потреб, а ціла гілка влади – судова, у  2021 році має забезпечення на рівні лише 38 відсотків від своєї потреби,» - сказав т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України.

Олексій Сальніков підкреслив, що в поточному році на оплату праці спрямовано 95 відсотків всього фінансового ресурсу, відповідно це призвело до критичного зменшення інших категорій видатків, без яких здійснення судочинства не можливо. Видатки розвитку на поточний рік взагалі не передбачено.

В обговоренні також взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Сергій Демченко, голова Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Богдан Львов, експерти аудиторсько-консалтингової компанії «Ернст енд Янг», представники органів судової влади, судді та керівники апаратів апеляційних та місцевих судів.

Довідково: Аналіз здійснено в рамках проектів Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та «Подальша підтримка виконання Україною рішень в контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини». Звіт буде доступний для ознайомлення після оприлюднення на сайті проекту.

Джерело: ДСА України