flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

6 років судовим трансляціям технічними засобами судів

06 липня 2021, 09:15

Сьогодні виповнюється 6 років з дня першої трансляції судової справи технічними засобами судів на офіційний канал YouTube «Судова влада України». За ці роки судові трансляції технічними засобами судів стали не лише символом забезпечення гласності судочинства та захисту права на справедливий суд загалом, а й прикладом прогресивності судової влади в Україні для інших держав.

У справі, щодо подій 20 лютого 2014 року у м. Києві під час Революції Гідності 3 червня 2015 року відбулась перша онлайн-трансляція судового засідання технічними засобами Святошинського районного суду м. Києва до сусідніх приміщень та Львівського апеляційного суду (до реформування Апеляційний суд львівської області). А вже 6 липня 2015 р. судове слухання було трансльовано в живому часі до YouTube — каналу «Судова влада України».

З того часу такі трансляції вже здійснювались у судах усіх областей України. Від дня першої трансляції до сьогодні на YouTube - порталі «Судова влада Україна» розміщено вже майже 4 тисячі записи судових засідань. Практично кожного дня в Україні розглядається суспільно важлива справа, що потребує висвітлення та захисту публічністю.

Для таких трансляцій використовуються відеокамери, що встановлені в залі суду. Вони знаходяться  в залах більшості судів України, встановлені вже давно для забезпечення дії процесуальних кодексів України і використовуються для дистанційного судового провадження. 

Бориспільським міськрайонним судом Київської області за період з 06.07.2015 року по сьогодні відбувалися онлайн-трансляції судових засідань технічними засобами у понад п’яти справах. З початку 2015 року найбільшу кількість переглядів, зібрала трансляція розгляду справи  №359/5760/18 за обвинуваченням В. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 255, ч.3 ст. 27, ч.3 ст. 146, ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 127, ч.3 ст. 27, ст. 340, ч.3 ст. 27, п.п.3, 12 ч. 2 ст. 115 КК України, а саме про «Вбивства людей під час Євромайдану». Вказане судове засідання переглянули 2 192 громадян.

1 847 переглядів трансляції засідання Бориспільського міськрайонного суду Київської області зібрав розгляд судової справи стосовно Р. який обвинувачувався у порушенні правил безпеки дорожнього руху, який керував транспортним засобом, що спричинило смерть неповнолітнього хлопця.

Крім того, 979 переглядів набрали трансляції засідання справа №355/1683/19 за обвинуваченням М. та Л. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 299 КК України, які обвинувачуються у жорстокому поводженні з тваринами

З метою здійснення он-лайн трансляції судових засідань по справах, які мають значний суспільний інтерес, державним підприємством "Інформаційні судові системи" (далі — Підприємство) на веб-сторінці суду веб-порталу "Судова влада України" реалізовано механізм оприлюднення анонсу та розміщення он-лайн трансляцій у вигляді банерів з посиланням на офіційний канал на Youtube "Судова влада України" (http://court.gov.ua/affairs/online/ ).

 Здійснювати он-лайн трансляцію судового засідання можливо за умови дотримання таких правил:

  1. Не пізніше ніж за три робочих дні до проведення судового засідання направити на електронну адресу Підприємства inbox@ics.gov.uaофіційного листа суду з заявкою на підключення відеотрансляції судового засідання з зазначенням у ньому:
  • єдиного унікального номера справи;
  • інформації про справу (назва сторони в справі, суть позову, стаття обвинувачення тощо) — не більше 50 символів;
  • дати та часу, на які призначено трансляцію;
  • номер телефону та ШБ особи, відповідальної за технічне забезпечення трансляції в суді.
  1. Назва трансляції формується у форматі:
  • засідання "дата_засідання", справа;
  • № єдиний_унікальний_номер_справи": "інформація про справу".
  1. Технічне проведення відеотрансляції судових засідань має бути дотримано судом шляхом:
  • проведення судового засідання лише в залі, обладнаному системою відеоконференцзв’язку;
  • попередження судом сторін та учасників судового процесу про необхідність розмовляти в мікрофон.

Після отримання листа суду спеціалісти Підприємства здійснюють заходи щодо тестування он-лайн трансляції та створення відповідного банера на веб-сторінці суду веб-порталу "Судова влада України .     

Усі проведені он-лайн трансляції можливо переглянути на офіційному каналі на Youtube "Судова влада України" за посиланням:

 https://www.youtube.com/channel/UCFDRcAmACu5ljF-YUMGctnA

Експерти ГО "Вектор прав людини" проекту "Суд людською мовою" розробили інфографіку "Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні" за результатами аналізу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 р. №1402-VIIІ, процесуальних кодексів, листа Державної судової адміністрації України №15-1924/16 від 14.03.2016 року.