flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оптимізація мережі та фінансування місцевих судів

21 вересня 2021, 15:49

17 вересня 2021 року відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, що проходило під головуванням Костіна Андрія Євгеновича  в м. Херсоні на базі Херсонського апеляційного суду.

Під час роботи засідання було заслухано та обговорено інформацію створених в Комітеті робочої групи з підготовки законопроєкту про зміну системи місцевих судів, яку очолює  Павло Васильович Павліш, та робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової гілки влади, голова якої Демченко Сергій Олексійович.

Участь у роботі засідання також  взяли голови загальних апеляційних судів, в.о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, представники Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Програми USAID «Нове правосуддя», Офісу Ради Європи в Україні, Ради адвокатів Одеської області, голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга, начальник ГУ НП  в Херсонській області Олександр Прокудін.

Учасники заходу долучилися до обговорення як офлайн, так і за допомогою відеоконференцзв’язку, а трансляція засідання  доступна для перегляду за посиланням. 

На початку зустрічі Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко звернувся з привітаннями та подякував членам Комітету та його голові Андрію Костіну, що Херсонську область було визначено для проведення виїзного засідання, а також колегам і усім учасникам, які знайшли можливість і завітали для участі та долучилися до обговорення нагальних питань судової влади. Олександр Коровайко зазначив, що для суддів Херсонщини  такий захід є визначною подією, адже виїзне засідання Комітету відбувається в Херсонській області вперше і такий формат роботи на місцях, безумовно,  дає можливість  безпосередньо поспілкуватися із суддями регіонів і звернути увагу на ті проблеми, які постають перед суддівським корпусом з тим, щоб спільними зусиллями працювати над їх вирішенням у законодавчій процедурі, узгодженням єдиного бачення шляхів подальшого реформування судової системи, вдосконалення механізмів та  підвищення якості  судових послуг.

  Голова Комітету Андрій Костін, зазначив, що проведенням виїзного засідання у м. Херсоні Комітетом започатковано один із форматів його роботи. І дуже важливим є продовження запровадженої практики проведення виїзних засідань, при цьому не у великих містах, а саме у невеликих центрах, де не так часто відбуваються подібні зустрічі, задля того, щоб безпосередньо  заслухати думки та почути про проблеми, які потребують вирішення, відчути реальну ситуацію на місцях. Побудова роботи Комітету саме у такому форматі спілкування у регіонах дозволить віднайти  найбільш стратегічно правильні та, головне, ефективні шляхи вирішення проблем, які дійсно стануть корисними та необхідними у законодавчій роботі.

Голова робочої групи з питань оптимізації мережі місцевих судів, народний депутат України Павло Павліш виступив з доповіддю  та презентацією карти нових окружних судів всіх областей України, що наразі перебуває на завершальному етапі узгодження.

Нагадаємо, що над розробкою концепції оптимізації мережі місцевих загальних судів, що здійснюється у  зв’язку з утворенням та ліквідацією районів відповідно до постанови Верховної Ради України  № 807-IX від 17.07.2020 року, працювали народні депутати України, представники Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, голови апеляційних судів, а також до обговорення можливих шляхів реорганізації системи місцевих судів, уточнення та деталізації нової карти місцевих судів у кожній з областей України були залучені представники органів та установ виконавчої влади, національної поліції, Державної судової адміністрації України та інші, які спільними зусиллями комплексно опрацьовували питання забезпечення належного рівня організації роботи майбутніх окружних судів. 

Активну участь в обговоренні питання оптимізації мережі місцевих судів взяли  голови апеляційних судів, присутні на засіданні Комітету, зокрема голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло, голова Волинського апеляційного суду Віктор Гапончук і голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка.

При цьому, Павло Павліш звернув увагу, що питання остаточної мережі судів першої інстанції  є у сфері компетенції Президента України та законодавчої гілки влади.

При цьому, пріоритетом в роботі над новою концепцією системи місцевих судів була і залишається необхідність забезпечення доступності правосуддя для громадян,  спрощення надання судових послуг та забезпечення їх належного рівня якості, ефективності судового захисту прав і свобод людини і громадянина.

Для прикладу, нагадаємо, що в Херсонській області планується створення 8 окружних судів, що має на меті забезпечення  ефективного здійснення  судочинства.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч подякував колегам за зусилля та велику роботу, що проведена при розробці мапу нових окружних судів, та підкреслив, що одним із завдань оптимізації системи місцевих судів залишається забезпечення рівномірного навантаження у судах,  що сприятиме дотриманню розумних строків розгляду справ. При цьому, важливим залишається питання подальшого розвитку сервісів дистанційного судочинства, що має значно спростити процедуру звернення до суду та отримання судових послуг, підвищить ефективність функціонування судів та здійснення правосуддя в цілому. Наразі практика використання засобів електронного судочинства, які зараз вже впроваджені та активно застосовуються, свідчить про потребу і надалі розширювати спроможності дистанційних засобів щодо певних категорій справ.

В.о. Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький підкреслив, що  важливим фактором, який варто враховувати при розробці нової карти місцевих судів, є наявність та розвинутість транспортних комунікацій, комунікаційні спроможності у кожного з регіонів, у кожному конкретному випадку утворення нових окружних судів, щоб дозволяло громадянам безперешкодно  дістатися до суду, який визначено центром округу, адже доступність правосуддя для громадян – це найперше, що має бути забезпечено в результаті реформування. І результати мають бути не декларативними, а реальними та ефективними, що вимагає  далекоглядності та послідовності вже зараз, на етапі розробки нової системи окружних судів.

Сергій Демченко, голова робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової гілки влади, під час доповіді  звернув увагу на законопроєкт про бюджет на наступний рік, а також про те, що робочою групою  наразі опрацьовано зведені пропозиції розпорядників бюджетних коштів судової гілки влади. На основі зведених пропозицій за зверненням народних депутатів Комітету з питань правової політики Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів України вже додали до бюджету судової влади 3 млрд гривень до тих, що були закладені в бюджетній декларації.

Олексій Сальніков, т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України, поінформував про поточний стан фінансування судової гілки влади, зокрема щодо проблемного питання виплат заробітних плат працівникам судів. Як було зазначено, на теперішній час  погоджено перерозподіл 246 млн грн, що будуть спрямовані на виплати заробітних плат працівникам апаратів судів. Крім того, очікується, що понадпланові надходження до кінця року можуть скласти на рівні 800 млн грн, а тому на фонд заробітної плати, як повідомив Олексій Сальніков,  може бути спрямовано  ще додатково близько 360 млн грн. Т.в.о. Голови Державної судової адміністрації України подякував членам Комітету з питань правової політики, Вищій раді правосуддя, Раді суддів України,  міжнародним партнерам за підтримку у цих питаннях і запевнив, що і надалі ДСА докладатиме зусиль задля якнайшвидшого вирішення  проблем з фінансуванням судів.

Після звершення засідання комітету обговорення продовжилося в режимі робочих груп. 

Джерело: "Юридична Газета"