flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чому суд не може послатися у вироку на протокол допиту, нагадав ВС

24 листопада 2021, 16:40

Суд не вправі обґрунтовувати свої рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них. Адже недотримання засади безпосередності призводить до порушення інших засад кримінального провадження.

У справі №175/195/17 дві особи засуджені до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за розбійний напад, унаслідок якого вони заволоділи грошима, мобільним телефоном та 2 іконами потерпілого. 

Касаційний кримінальний суд, розглядаючи скаргу адвокатів, погодився із тим, що справу слід повернути до апеляційної інстанції через деякі процесуальні порушення. Зокрема, без реагування залишилися доводи захисту про порушення принципу безпосередності. Адже місцевий суд послався у вироку на протокол одночасного допиту обвинуваченого та потерпілого. Натомість, згідно з ч.4 ст.95 Кримінального процесуального кодексу суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час засідання або на отриманих у порядку, передбаченому ст.225 КПК. 

ККС наголосив, що засада безпосередності виступає необхідним елементом процесуальної форми судового розгляду. Й недотримання її означає, що докази, які не були предметом безпосереднього дослідження суду, не можуть бути визнані допустимими.

Джерело: Закон і Бізнес