flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну правову допомогу, у тому числі на послуги адвоката

26 листопада 2021, 12:21

За 10 місяців цього року до системи безоплатної правової допомоги звернулися 1 670 постраждалих від домашнього насильства, яким був потрібен захист або представництво у суді чи допомога у складенні позовних заяв та інших документів. Це майже на третину більше, ніж за весь минулий рік.

«Збільшення кількості звернень до системи БПД свідчить про підвищення правової обізнаності українців. Певною мірою це результат величезної правопросвітницької роботи працівників центрів та бюро. Своєрідною рекламою є також значна кількість успішних кейсів, в яких юристи та адвокати, які співпрацюють із системою БПД, змогли відстояти права постраждалих від домашнього насильства», – говорить заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

Традиційно в межах Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» система безоплатної правової допомоги проводить інформаційні кампанії. Так, цього року були розроблені інформаційні плакати про право осіб, постраждалих від домашнього насильства, для розміщення у притулках для постраждалих, центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрах соціального обслуговування тощо. По всій Україні розміщені сітілайти та бігборди щодо протидії домашньому насильству. На теле- та радіоканалах, у соціальних мережах та інших каналах комунікацій транслюється соціальний ролик щодо надання безоплатної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства.

«Підвищення правової обізнаності людей дуже добре може вплинути на результати розгляду справ щодо домашнього насильства, як адміністративних, так і кримінальних. Наприклад, за дослідженням судової практики, яку я провела, лише у 10-12% кримінальних справ інтереси постраждалих від домашнього насильства представляють адвокати, тоді як вдвічі більше кривдників мають захисників. Як результат, багато постраждалих практично залишаються без допомоги правників», – розповідає заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Джерело: Юридична газета