flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На суди очікують укрупнення, нові технології та випробування

16 вересня 2022, 12:31

Оптимізація судів шляхом укрупнення сприятиме економії видатків на їх фінансування, вирішить проблему дисбалансу навантаження на суддів і покращить доступ громадян до правосуддя.


На цьому наголосив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час Х Міжнародного судово-правового форуму, інформує «Закон і Бізнес».

Він також зазначив, що «при укрупненні судів важливого значення набуває запровадження дистанційного розгляду справ. У багатьох країнах світу вже функціонує дистанційне правосуддя, і Україна, яка є лідером у багатьох сферах інформаційних технологій, має також приділити належну увагу цьому питанню».

В.Князев нагадав про створену робочу групу з реформування судової системи в контексті Плану відновлення України та євроінтеграційного процесу.

«Безумовно, зараз реформування судової системи не

є основним пріоритетом держави, адже зусилля всіх гілок влади спрямовані на захист нашої Батьківщини. Разом із тим після нашої перемоги постануть питання оптимізації структури судової системи, запровадження новітніх технологій у роботу судів. Навіть у такі складні для країни часи ми маємо розвиватися і продовжувати реформування судової системи», — переконаний він.

Голова ВС повідомив, що за І півріччя 2022 року на розгляд судів надійшло 1 млн 160 тис. справ, тобто майже наполовину менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, надходження до Верховного Суду скоротилися на 40%.

У зв’язку із цим суттєво зменшилося і надходження судового збору, а з урахуванням недостатнього фінансування судової системи і запланованого скорочення видатків у 2023 році ця ситуація стане для судової системи складним випробуванням, зауважив очільник ВС.

Закон і Бізнес