flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз судової практики розгляду Бориспільським міськрайонним судом цивільних справ за позовами фізичних та юридичних осіб про припинення суб’єктів господарської діяльності протягом 2014 року

28 січня 2015, 09:59

Аналіз судової практики розгляду Бориспільським міськрайонним судом цивільних справ за позовами фізичних та юридичних осіб про припинення суб’єктів господарської діяльності протягом 2014 року.

 

У виконання  листа Апеляційного суду Київської області, вих.№794/03-03/2015 від 17 січня 2015 року проведений аналіз судової практики розгляду Бориспільським міськрайонним судом цивільних справ за позовами фізичних та юридичних осіб про припинення суб’єктів господарської діяль-ності протягом 2014 року. В ході проведення цього аналізу стало відомо про те, що в про-вадженні Бориспільського міськрайонного суду перебувала лише одна цивільна справа цієї категорії 359/10463/14-ц (головуючий – суддя Величко В.П.).

 

Так, в червні 2014 року М.-в М.В. звернувся до суду з позовом, який обґрунтовував тим, що він та Б.-к Є.В. є учасниками ТОВ «Стама». Б.-к Є.В. був призначений на посаду директора цього господарського товариства. Він зник з місця свого проживання з установ-чими документами ТОВ «Стама», документами бухгалтерського та податкового обліку. Місце перебування Б.-ка Є.В. не відоме. Ці обставини унеможливлюють діяльність гос-подарського товариства. Тому М.-в М.В. просив суд припинити діяльність ТОВ «Стама» та зобов’язати державного реєстратора РС Васильківського МРУЮ провести державну реєстрацію припинення господарського товариства. Заочним рішенням Бориспільського міськрйонного суду позов М.-ва М.В. задоволений. Не погоджуючись з рішенням суду, ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві подала апеляційну скаргу.

 

23 грудня 2014 року Апеляційний суд Київської області скасував рішення суду та ухвалив нове рішення, яким відмовив М.-ву М.В. у задоволенні позову. При цьому суд апеляційної інстанції виходив з того, що чинним законодавством передбачена відповідна процедура ліквідації підприємств та здійснення державної реєстрації припинення діяль-ності юридичних осіб. Позивач не дотримався цієї процедури. Крім того, суд не залучив реєстраційну службу до участі у розгляді цивільної справи.

 

На стадії відкриття провадження у цивільних справах цієї категорії виникають труднощі з визначенням допустимості розгляду в порядку цивільного судочинства позовів фізичних осіб про припинення юридичних осіб, які не є господарськими товариствами, або фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Такі спори не є корпоратив-ними. Тому ст.12 ГПК України, що регулює підвідомчість справ господарським судам, не поширюється на них. Однак видається малоймовірним втручання судів загальної юрис-дикції в діяльність юридичних осіб та фізичних осіб – суб’єктів господарської діяльності. Тому при проведенні узагальнення судової практики прошу Вас приділити увагу цьому питанню та повідомити Бориспільський міськрайонний суд про вироблену правову позицію.