flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ висловився про застосування шлюбного договору при розділі майна

02 лютого 2015, 09:58

Положення договору про віднесення майна, придбаного до шлюбу, до спільної сумісної власності, не суперечать Сімейним кодексом, виходячи з свободи договору

 

 

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України 28 січня 2015 було розглянуто справу № 6-230цс14 про визнання шлюбного договору недійсним та визнання майна особистою приватною власністю.

Роз'яснено, що поряд з нормативним регулюванням правовідносин подружжя (чоловіка і жінки, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, або в будь-якому іншому шлюбі) щодо майна, придбаного до шлюбу або під час шлюбу ( ст.ст. 57 , 60 , 61 , 62 Сімейного кодексу ) закон в ст.ст. 7-9 ,64 , 74 , 93-97 СК передбачає можливість договірного регулювання цих правовідносин.

Ст. 97 СК надає подружжю право визначати в шлюбному договорі правовий режим майна, придбаного до або під час шлюбу, і не містить заборон чи обмежень цього права.

Встановивши, що правовідносини сторін і правовий режим спірного майна врегульовані сторонами в шлюбному договорі, суд обґрунтовано, виходячи з принципу свободи договору (ст. 8 СК, ст.ст. 6 , 627 ЦК ) застосував до цих правовідносин норми шлюбного договору , а не загальні норми СК.

Категорія «надзвичайно невигідне матеріальне становище» як одне з обмежень змісту шлюбного договору, вжита в частині 4 ст. 93 СК , має оцінний характер і підлягає доведенню стороною відповідно до частини 3 ст. 10 ЦПК .

 

Всі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM , створеної для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ або придбайте VERDICTUM .