flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму відновлення довіри до судової влади»

06 лютого 2015, 11:43

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізму відновлення довіри до судової влади». Проект внесено народними депутатами України О. Сироїд та В. Чумаком. Автором документу є Маркіян Галабала, кандидат юридичних наук, заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Як вказано у Пояснювальній записці до документу, розроблення цього законопроекту викликано потребою уніфікації дії двох законів, що регулюють питання люстрації суддів – «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» та «Про очищення влади». Проект закону пропонує механізм удосконалення вказаних законів відповідно до вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що планується здійснити через уніфікацію процедури люстрації (перевірки) суддів та усунення перешкод у діяльності Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Відповідно до документу пропонується виключити із Закону України «Про очищення влади» норми про люстрацію суддів за прийняття ними відповідних рішень. Водночас, документ пропонує закріпити це повноваження виключно за Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (надалі – ТСК), продовживши термін дії цієї громадської комісії з перевірки суддів до трьох років. При цьому, пропонується, що ТСК здійснюватиме таку перевірку в обов’язковому порядку щодо усіх суддів, котрі виносили відповідні рішення, а не працюватиме за заявним принципом.

Документ пропонує посилити статус ТСК та встановити пріоритет ТСК щодо перевірок суддів, які проходять у Вищій раді юстиції чи Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.

Проектом закону пропонується змінити принцип формування ТСК та її чисельний склад: зі складу суб’єктів, котрі мають право призначати членів, виключається Верховна Рада України, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики змінюється на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, кількість членів ТСК скорочується до 11.

Встановлюється заборона членам ТСК, як особам, на котрих не поширюється дія законів «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про запобігання корупції», на період здійснення своїх повноважень надавати правову допомогу у судах загальної юрисдикції та ін.