flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон України та за виправдовування збройної агресії російської федерації проти України

17 січня 2024, 15:38

10 січня 2024 року, суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області затвердив угоду про визнання винуватості, укладену 09 січня 2024 року між прокурором відділу процесуального керівництва, підтримання публічного обвинувачення та нагляду за додержанням законів органами, які  ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обвинуваченим К., у присутності його захисника.

Обвинуваченого К. суд визнав винним у вчиненні кримінальних правопорушень – злочинів, передбачених ч.2 ст. 332, ч.1 ст. 436-2 та ч.3 ст. 436-2 КК України, та призначив покарання:

за ч. 2 ст. 332 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з управлінням повітряного руху на строк 1 (один) рік;

за ч. 1 ст. 436-2 КК України - у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки;

за ч. 3 ст. 436-2 КК України – у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років без конфіскації майна.

На підставі ст. 70, 77 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначено обвинуваченому К. покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років з позбавленням права обіймати посади пов’язані з управлінням повітряного руху на строк 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого  К. звільнено від відбування призначеного основного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном в 2 (два) роки, з покладенням відповідно до п. 1 та п. 2 ч. 1 ст. 76 КК України відповідних обов’язків судом: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання чи роботи.

За версією сторони обвинувачення обвинувачений К., займаючи посаду диспетчера служби руху так званої «Кримаеронавігації», яка здійснює безпосередньо управління повітряним рухом, в період з квітня 2014 року по березень 2018 року, перебуваючи на території АР Крим, за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, здійснював  диспетчерське обслуговування та контроль повітряного руху повітряних суден з території рф на територію тимчасово окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку,сприяв незаконному переправленню осіб через державний кордон України.

Крім того, обвинувачений  К. достовірно володіючи інформацією,  що рф з 2014 року вчиняє проти України акт збройної агресії, а з 24 лютого 2022 року широкомасштабне вторгнення на територію суверенної держави Україна, свідомо в ході спілкування з іншими особами через соціальні мережі та месенджери здійснив виправдовування збройної агресії рф проти України.

В судовому засіданні прокурор надав суду угоду про визнання винуватості укладену з обвинуваченим К.

В угоді сторони виклали обставини вчинення кримінальних правопорушень, формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 2 ст. 332, ч.1 ст. 436-2, ч.3 ст. 436-2 КК України, які ніким не оспорюються, зазначили істотні для даного кримінального провадження обставини. Згідно угоди про визнання винуватості, обвинувачений К. беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень.

 Згідно з угодою, обвинувачений забов’язаний  співпрацювати  із прокурором у викритті кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 332 КК України, які розслідуються СУ ГУНП в АР Крим та м. Севастополі,  шляхом надання під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень правдивих викривальних показань (підтвердження показань, наданих ним на досудовому розслідуванні), у тому числі у кримінальних провадженнях, які у разі необхідності можуть бути виділені відповідно до положень ст. 217 КПК України в окремі провадження з матеріалів  досудових розслідувань;

невідкладно, але не пізніше 5 робочих діб з часу набрання законної сили вироком Бориспільського міськрайонного суду Київської області внести на Спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України, з наданням підтверджуючих внесення коштів документів, грошові кошти, а саме: 3000 (три тисячі) рублів та 3122 доларів США в еквіваленті на національну валюту України.

Враховуючи обставини, що пом’якшують покарання обвинуваченого К.  та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених злочинів, зважаючи на особу обвинуваченого, а також те, що останній співпрацює зі стороною обвинувачення та органом досудового розслідування щодо викриття кримінальних правопорушень, передбачених ст. 332 КК України, вчинених іншими особами; сприяє зміцненню обороноздатності Збройних Сил України шляхом внесення коштів на Спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України у сумі 3000 (три тисячі) рублів та 3122 доларів США в еквіваленті на національну валюту України; раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, сторони дійшли висновку про можливість застосування до обвинуваченого статті 69 КК України в частині призначення основного покарання за ч. 2 ст. 332 КК України, а саме призначення покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції вказаної статті.З цього приводу суд вважає, що таке покарання, із застосуванням положень ст. 69 КК України, є можливим для застосування в даному кримінальному провадженні з урахуванням обов’язків обвинуваченого у співпраці з органами досудового розслідування щодо викриття інших осіб, що вчиняли кримінальні правопорушення та воєнні злочини проти громадян України, сплати на спеціальний рахунок допомоги ЗС України та її розміру, визнання ним своєї вини та зміни своїх поглядів на користь України.  

Вирок суду набирає законної сили по завершенню строку на його апеляційне оскарження, а у разі оскарження вироку в апеляційному порядку - після постановлення судом апеляційної інстанції рішення за наслідками перегляду такого вироку суду.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення через Бориспільський міськрайонний суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги, з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

З повним текстом вироку можна ознайомитися в ЄДРСР за № 359/8864/23