flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив виправдовувальний вирок

02 лютого 2024, 14:46

12.01.2024 суддею Бориспільського міськрайонного суду ухвалено вирок, яким визнано невинуватим  обвинуваченого Т. у пред’явленому йому обвинуваченні заст. 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період), у зв’язку з відсутністю складу інкримінованого кримінального правопорушення.

Відповідно до пред’явленого обвинувачення в червні 2023 року обвинувачений Т. пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його здоровим та придатним до військової служби.

12.06.2023 року обвинувачений Т. відмовився від отримання повістки про прибуття 15.06.2023 року до Бориспільського районного ТЦК та СП  для подальшого направлення на проходження військової служби під час мобілізації, про що працівниками Бориспільського районного ТЦК та СП було складено відповідний акт.

У визначений час та дату обвинувачений Т. не прибув до районного ТЦК та СП для приєднання до лав Збройних сил України  без поважних причин.

Таким чином , Т. обвинувачується в ухиленні від призову на  військову службу під час мобілізації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений Т. свою вину не визнав та пояснив, що з кінця 1998 року він є  служителем Релігійного обꞌєдання Свідків Єгови в Україні. Його релігійні особисті переконання, як Свідка Єгови, не допускають користування зброєю, а також прийняття участі у війні та військових навчаннях. Також обвинувачений Т. звертався до Бориспільської територіальної громади та Бориспільського РТЦК та СП  із заявами щодо заміни військової служби за призовом на альтернативну цивільну/невійськову службу, надавши довідку з Церкви на підтвердження відповідних обставин.

Проаналізувавши норми Конституції України, вимоги законодавства, що регулюють питання військової служби та  Закон України «Про альтернативну (невійськову) службу», суд прийшов до висновку, що обвинувачений Т. підпадає під дію ч. 4 ст. 35 Конституції України, ч. 4 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», а тому на думку суду, має право на заміну альтернативною невійськовою службою відповідного військового обов`язку, в тому числі, військової служби за призовом під час мобілізації, оскільки належить до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю.

При цьому, суд звертає увагу також на  обставини, що пов’язані із прогалинами законодавства України щодо застосування альтернативної невійськової служби для осіб, що призвані по мобілізації зважаючи на запровадження воєнного стану.

Таким чином, дослідивши матеріали справи, заслухавши показання обвинуваченого судом не встановлено, а державним обвинуваченням не доведено, що Т. мав умисел від ухилення від військової служби під час мобілізації в умовах воєнного стану, а  лише намагався реалізувати своє право гарантоване Конституцією України  на проходження альтернативної ( невійськової) служби.

Вирок може бути оскаржений  до Київського апеляційного суду на протязі 30 днів з дня його проголошення через Бориспільський міськрайонний суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги.

Відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ознайомитися з  повним текстом вироку суду можна в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 359/6608/23