flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід організатору та керівнику злочинної групи

27 лютого 2024, 11:00

26 лютого, слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області  задовольнив  клопотання  слідчого СВ Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному Г., у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України (в редакції Закону від 22.11.2018) – заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою, ч. 4 ст. 190 КК України –  заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно, в особливо великих розмірах організованою групою, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України –  використання завідомо підроблених документів, вчиненому організованою групою, ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України –  використання завідомо підроблених документів, вчиненому повторно, організованою групою, ч. 3 ст. 209 КК України (в редакції Закону від 10.11.2015) –  вчинення правочину з іншим майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, організованою групою, тобто у вчиненні кримінального правопорушення.

Альтернативою визначено внесення застави у розмірі 2 000 000 грн.

У разі внесення застави на підозрюваного покладаються наступні обов’язки:

  • Прибувати до слідчого, прокурора та суду за першою вимогою;
  • не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;
  • повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;
  • утримуватися від спілкування зі свідками та потерпілими у кримінальному провадженні;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну.

Строк дії запобіжного заходу  визначено до 23 квітня 2024 року включно.

Відповідно до матеріалів клопотання, підозрюваний Г., організував та очолив організоване злочинне об’єднання, визначивши необхідну для досягнення загальної злочинної мети кількість учасників групи, а також злочинну спеціалізацію вказаної групи, керуючись при цьому бажанням спільного здійснення тяжких злочинів на території Бориспільського району Київської області, метою яких було заволодіння чужим майном – земельними ділянками та їх подальшого продажу, що відбувалось систематично, сплановано і під  керівництвом підозрюваного Г.

Ухвала слідчого судді не набрала законної сили та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.