flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив батьківських прав матір, яка не виконувала обов’язки щодо виховання та догляду за малолітньою донькою

06 березня 2024, 14:28

Бориспільський міськрайонний суд Київської області виніс рішення та  задовольнив позов батька, який звернувся з позовною заявою про позбавлення батьківських прав матір їх дитини.

Позов вмотивований тим, що мати дитини, ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дитини в силу того, що вона зловживає алкогольними напоями, в результаті цього не цікавиться життям дитини, не відвідує її в дитячому дошкільному закладі. Самоусунення мами від батьківських обов’язків, продовження пиячити, позивачем розцінене як відмова від виконання батьківських обов’язків.

Позивач у судовому засіданні повідомив, що малолітня Б. вже два роки проживає разом з ним, мати не приймає жодної участі у її вихованні та утриманні. Останній раз бачилася з нею 24.01.2019 року, після того жодного інтересу до дитини не проявляла.

Відповідач надала пояснення відповідно до яких зазначає, що дочка останні роки проживає разом з батьком. Не заперечила факту того, що дійсно десь з 03 травня 2022 року не надавала жодної фінансової допомоги на утримання дитини. Крім того зазначила, що батько дитини перешкоджає її побаченню з нею проте всупереч вказаних обставин відповідач з позовною заявою про усунення перешкод у спілкуванні та вихованні дитини до суду не зверталась, також не зверталась з відповідними заявами до органу опіки та піклування.

Представник Служби у справах дітей та сім’ї у судовому засіданні зазначила, що з метою захисту законних прав та інтересів малолітньої дитини на належне виховання, матеріальне забезпечення, захист житлових та майнових прав дитини позовні вимоги необхідно задовольнити.

Заслухавши думку учасників справи та дослідивши всі надані докази, суд вважає, що позбавлення батьківських прав відповідача буде відповідати інтересам дитини, а тому позов слід задовольнити. 

Окрім того, з відповідача стягнуто аліменти на утримання дитини в розмірі ¼ частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття.

З повним текстом рішення  можна ознайомитися на ЄДРСР № 359/3962/23.