flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум ВАС вніс зміни до Постанови щодо юрисдикції

27 травня 2015, 08:30

У зв’язку з тим, що в Україні змінилося законодавство, яке регламентує діяльність суб’єктів владних повноважень, Пленумом Вищого адміністративного суду було внесено зміни до постанови Пленуму від 20 травня 2013 року № 8 «Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів».

Окрім того, на засіданні Пленуму судді узяли до відома:

- «Узагальнення судової практики розгляду адміністративними судами заяв про перегляд судових  рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами».

У документі зазначено, що дослідження теоретичних засад поняття нововиявлених обставин як підстави перегляду судового рішення має важливе значення для подальшого розвитку адміністративного судочинства, а оптимізація правового регулювання порядку розгляду й вирішення цієї категорії справ сприяє оновленню адміністративного процесуального законодавства України у світлі європейських стандартів щодо засобів правового захисту при здійсненні правосуддя адміністративними судами України.

- «Аналіз окремих аспектів застосування статті 3 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року».

Як пояснив секретар Пленуму, це комплексний документ у якому дано відповіді на запитання, що можуть виникнути під час застосування законодавства при розгляді виборчих спорів з урахуванням принципу Верховенства права.

Того ж дня Пленум затвердив Регламент Пленуму ВАСУ та Положення про процедуру підготовки, прийняття та оприлюднення постанов Пленуму суду в новій редакції, а також вніс зміни до Положення про Науково-консультативну раду при ВАСУ.

Судді також вивели зі складу Науково-консультативної ради при ВАСУ Педька Юрія Сергійовича у зв’язку зі смертю.