flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Венеціанська комісія підтримує обмеження суддівського імунітету

22 червня 2015, 12:38

Венеціанська комісія схвалила надання суддям виключно функціонального імунітету (щодо притягнення до відповідальності за дії, вчинені у процесі виконання суддівських функцій), а також передачі повноважень щодо позбавлення імунітету судді від Верховної Ради України до Вищої ради юстиції.


Про це повідомив заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов за результатами участі у роботі 103-ї пленарної сесії Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії). 

Венеціанська комісія погодилася з необхідністю скасування норм про депутатську недоторканість в тому вигляді, в якому вони існують у чинній Конституції, зазначивши, що такі норми можуть бути перешкодою у боротьбі з корупцією. У висновку Комісії наголошується на доцільності запровадження іншого ніж депутатська недоторканність механізму запобігання втручанню у діяльність парламенту.

У своєму виступі на засіданні Комісії О. Філатов зауважив, що до Конституції будуть запропоновані зміни в частині підвищення вимог щодо віку та професійного стажу судді, відмови від «випробувального» терміну та призначення судді безстроково, функціональний характер імунітету судді, призначення суддів виключно за результатами конкурсу, зміна порядку формування Вищої

ради юстиції тощо.

Проекти змін до Конституції України в частині децентралізації та правосуддя будуть завершені наприкінці червня – на початку липня та передані експртам Венеціанської комісії для надання відповідного висновку.

Нагадаємо, в п'ятницю КСУ надав схвальний висновок стосовно проекту змін до Конституції щодо обмеження імунітету судів та депутатів.