flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон про Національну поліції

07 серпня 2015, 09:40

Закон набирає чинності через 3 місяці і вводиться в дію поетапно

 

ПРАВОВІ ЗВІСТКИ

Сьогодні, 6 серпня, в газеті «Голос України» опублікований Закон № 580-VІІІ «Про національної поліції».

Закон був прийнятий Верховною Радою 2 липня і підписаний Президентом 4 серпня.

Національна поліція України - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки та порядку. Діяльність поліції спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ України відповідно до закону.

З дня опублікування Закону всі працівники міліції (особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ), а також інші працівники МВС, його територіальних органів, установ вважаються попереджені в установленому порядку про можливе майбутнє звільнення за скороченням штатів.

Працівники міліції, які виявили бажання проходити службу в поліції, за умови відповідності вимогам до поліцейських, визначеним цим Законом, протягом 3х місяців з дня опублікування Закону можуть бути прийняті на службу в поліцію шляхом видання наказів про призначення за їх згодою або проходження конкурсу на посади , що заміщаються поліцейськими, в будь-якому органі (установі, закладі) поліції.

Запропоновані ним посади можуть бути рівнозначними, вище або нижче за посадами, які вони займали під час проходження служби в міліції.

Чи не прийняті на службу в поліцію міліціонери скорочуються. Перебування працівників міліції на лікарняному або у відпустці не є перешкодою для їх звільнення зі служби в органах внутрішніх справ.

Для створення, укомплектування спеціально підготовленими поліцейськими та забезпечення функціонування на всій території України патрульної поліції тимчасово, до 31 грудня 2016 , дозволяється функціонування у складі поліції державної автомобільної інспекції та підрозділів громадської безпеки, на які покладаються обов'язки з охорони громадського порядку та забезпечення безпеки дорожнього руху в окремих регіонах і населених пунктах, де тимчасово відсутня патрульна поліція.

До 31 грудня 2016 поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, логотипів та емблем міліції та МВС.

Закон набирає чинності через 3 місяці з дня, наступного за днем його опублікування, але з дня опублікування він діє щодо поліцейських підрозділів патрульної поліції в Києві, Одесі та Львові. Ряд пунктів Прикінцевих та перехідних положень Закону набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

З 1 січня 2017 набувають чинності норми встановлюють вимоги до керівником, заступником керівника територіального органу поліції (частина 7 ст. 15) і до керівника та заступнику керівника поліції (частина 5 ст. 21).

До 31 грудня 2016 року:

1) керівником та заступниками керівника поліції може бути призначена особа, відповідне загальним умовам вступу на службу в поліцію, яка має повну вищу освіту, стаж роботи не менше 10 років, досвід роботи на керівних посадах не менше 5 років;

2) керівником та заступниками керівника територіальних органів поліції може бути призначена особа, відповідне загальним умовам вступу на службу в поліцію, яка має повну вищу освіту, стаж роботи не менше 5 років, досвід роботи на керівних посадах не менше року.