flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВККСУ перегляне склад палат через газетну публікацію

04 лютого 2016, 11:33

ВККСУ перегляне склад палат через газетну публікацію

 

На одному з найближчих засідань Вищої кваліфікаційної комісії суддів України обговорюватимуть проблему відповідності якісного складу кваліфікаційної та дисциплінарної палат комісії вимогам Закону про судоустрій і статус суддів. Керівництво ВККСУ звернуло увагу на її існування після виходу тематичної статті у газеті «Закон і Бізнес».

Про це в інтерв’ю «ЗіБ» розповів секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка.

Нагадаємо, нині лише троє із 7 членів кваліфікаційної палати ВККСУ делеговані з’їздом суддів. Формально це суперечить ч.2 ст.102 Закону «Про судоустрій і статус суддів», яка визначає, що до складу кожної з палат ВККСУ має входити по 4 представники, котрих обрав вищий орган суддівського самоврядування. Процедурні нюанси, що можуть поставити під сумнів самі результати первинного та повторного кваліфікаційного оцінювання суддів, були детально розглянуті у статті «Усе змішалося в порядку» №4/2016 газети.

«У кваліфпалаті тільки троє суддів, обраних з’їздом суддів. Коли формувався первинний склад палат, у ВККСУ було лише 9 осіб, з-поміж яких відповідно до приписів п.5 «Прикінцевих і перехідних положень» закону «Про забезпечення права на справедливий суд» і були створені кваліфікаційна та дисциплінарна палати комісії, - пояснив ситуацію С.Щотка. - Але, на мою думку, питання, яке ви поставили, заслуговує на увагу. На найближчому засіданні комісії в складі обох палат будемо його обговорювати. Я як секретар кваліфпалати порушу це питання. З вашою допомогою про таку ситуацію обізнаний і голова ВККСУ».

Він також розповів, навіщо сьогодні переглядати склад палат. «Хочемо уникнути навіть гіпотетичних звинувачень у тому, що не дотрималися процедури. У нас у кожній палаті — по п’ятеро суддів. Суддівське представництво забезпечене на достатньому рівні. У законі записано так, що наповнення палат чотирма суддями, делегованими з’їздом суддів, має відбуватися на перспективу. Але оскільки сьогодні в складі ВККСУ уже є 8 суддів, обраних з’їздом суддів, то, вважаю, ми повинні до цього питання повернутися й обговорити його», - зауважив секретар кваліфікаційної палати ВККСУ.

Повністю інтерв’ю із С.Щоткою можна прочитати тут.