flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Депутати хочуть обмежити застосування “закону Савченко”

09 лютого 2016, 11:59

Одразу після схвалення "закону Савченко", який стосується зарахування строку перебування в СІЗО в строк позбавлення волі за схемою 1:2, виникли складнощі з його застосуванням на практиці. Тепер же депутати хочуть внести в цю схему правки.

 

Відповідний законопроект №4032 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання)” зареєстрували у ВР нардепи Ігор Луценко та Борислав Береза.

Депутати хочуть визначити, що правила співвідношення покарань за ч.5 ст. 72 КК (зміни “закону Савченко”) не поширюються на осіб засуджених або котрі підозрюються у вчиненні тяжких або особливо тяжких злочинів.

Нагадаємо, ч.5 ст. 72 КК передбачає, що зарахування судом строку попереднього ув’язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того самого кримінального провадження, у межах якого до особи було застосовано попереднє ув’язнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Проект також передбачає, шо документ підлягає застосуванню до всіх осіб, щодо яких на момент набрання цим законом чинності набрав чинності обвинувальний вирок, покарання за яким не відбуто повністю.

Застосування цього Закону здійснюється за клопотанням засудженої особи, членів її сім’ї або захисника, судами, які виносили зазначені обвинувальні вироки, протягом двох тижнів з моменту отримання відповідного клопотання судом, або за власною ініціативою суду.

Зауважимо, зміни до ст. 72 КК (“закон Савченко”) були внесені в грудні минулого року. Одразу ж після цього виникли проблеми з його застосуванням. Слід відзначити, що окреслені практиками питання щодо суб'єктів звернення про перерахування та ін. проект не вирішує. Докладніше про це читайте у матеріалі ”Адвокати розтлумачили застосування “закону Савченко”.