flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проводиться узагальнення судової практики на тему "Про судову практику у провадженнях щодо легалізації (відмивання) коштів, здобутих злочинним шляхом та фінансування тероризму"

17 лютого 2016, 12:04

На виконання листа апеляційного суду Київської області №07-13/3/2016 від 08.02.2016 року Бориспільським міськрайонним судом Київської області проводиться узагальнення судової практики на тему «Про судову практику у провадженнях щодо легалізації (відмивання) коштів, здобутих злочинним шляхом та фінансування тероризму (статті 209, 258-5, 306 КК України)» за 2013 – 2015 роки.

В даному узагальненні необхідно звернути увагу на допущені судами першої інстанції помилки і спірні питання застосування норм кримінального законодавства під час ухвалення вироків за результатами розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів, передбачених статтями 209, 258-5Ю 306 Кримінального кодексу України та шляхи їх вирішення.

Крім того, в узагальненні необхідно висвітлити судову практику застосування норм кримінального права при встановленні ознак об’єктивної сторони складу злочину, передбаченої ч. 1 та ч. 3 ст. 209 КК, а саме: вчинення фінансової  операції чи правочину з коштами або іншим майном, які є предметом складу злочину, що розглядається, а також вчинення дій, спрямованих на приховування чи маскування незаконного походження таких коштів або іншого майна чи володіння ними, прав на такі кошти або майно, джерела їх походження.

Також потрібно розкрити практику щодо правової оцінки предикатного діяння – суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації )відмиванню) доходів, зокрема в частині врахування вироку або ухвали суду, яким встановлено вчинення такого діяння особою, обвинуваченою у вчиненні злочину, передбаченого відповідною частиною ст. 209 КК України або іншою особою. Крім того, доцільного проаналізувати та навести приклади кваліфікації дій обвинуваченого за сукупністю злочинів, передбачених відповідною частиною ст. 209 КК та статтею КК, яка передбачає відповідальність за предикатне діяння.

При узагальненні практики застосування ст. 258-5 КК потрібно розкрити зміст поняття «дії, вчинені з метою фінансування або матеріального забезпечення окремого терориста чи терористичної групи». Зокрема необхідно вказати обставини, на підставі яких суд встановлює:

1)      приналежність особи до терористичної групи;

2)      ознаки, які характеризують групу як терористичну ;

3)      здійснення особою діяльності, яка дає підстави вважати її терористом. При цьому доцільно висловити позицію суду щодо обов’язкової наявності вироку суду щодо зазначеної вище особи, яким її визнано винуватою у вчиненні злочинів, передбачених статтями 258 – 258-4 КК України.

Також доцільно висловити практику застосування ч. 4 ст. 258-5 КК України щодо застосування звільнення від кримінальної відповідальності особи, крім організатора або керівника терористичної групи (організації), яка добровільно повідомила про відповідну терористичну діяльність або іншим чином сприяла її припиненню або запобіганню злочину, який вона фінансувала або вчиненню якого вона сприяла, за умови, що в її діях немає складу іншого злочину. В такому випадку потрібно зазначити критерії, на підставі яких суд розмежовує поняття організатора та керівника терористичної групи (організації).