flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАСУ проаналізував проблемні питання сплати судового збору

11 лютого 2016, 12:26

Суддям адміністративних судів надали нові роз'яснення з питань судового збору. Відповідний аналіз практики було проведено з огляду на зміни, внесені до Закону про судовий збір Законом від 22 травня 2015 р.

 

Такі рекомендації щодо аналізу практики застосування окремих положень Закону про судовий збір передбачені постановою пленуму Вищого адміністративного суду України від 5 лютого 2016 р. №2.

Аналіз, зокрема, передбачає питання стосовно об’єктів справляння судового збору та розмірів ставок, пільг і порядку сплати судового збору, його повернення та відсторочення сплати, зменшення розміру судового збору і звільнення від його сплати, а також зарахування судового збору до держбюджету і особливості справляння судового збору у справах, пов’язаних з виборчим процесом.

В процесі аналізу також було виявлено, що окремі норми законодавства потребують внесення змін. Зокрема, мова йде про питання судового збору у виборчих справах.

Так, за загальним правилом позивачі у виборчій справі не звільнені від сплати судового збору, однак несплата судового збору не є підставою для залишення позовної заяви без руху. Питання про стягнення судового збору суд вирішує при ухваленні судового рішення. Такі ж правила необхідно застосовувати судам під час прийняття заяв про забезпечення позову або доказів, у тому числі апеляційним судам під час прийняття апеляційної скарги та вирішення справи в апеляційному порядку.

З огляду на те, що на справи, визначені статтями 174 (справи щодо оскарження рішень органів влади, ЗМІ, посадових осіб тощо, які порушують законодавство про вибори), 175 (справи щодо оскарження дій кандидатів, партії, офіційних спостерігачів) КАС, поширюються строки подання позовної заяви та строки їх розгляду, правильним буде також поширення на ці справи правил справляння судового збору, визначених ч.9 статті 172 КАС (суд приймає позовну заяву незалежно від сплати судового збору).

А тому, відзначають у ВАСУ, статті 174, 175 КАС потребують внесення відповідних змін.

З аналізом практики можна ознайомитись за посиланням.