flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Конституційна реформа: сприяння незалежній, відповідальній, прозорій та ефективній судовій владі" – професійна дискусія щодо основних змін до Конституції

19 лютого 2016, 08:54

Сьогодні, в Києві, за ініціативи Ради суддів України та за сприяння донорів - Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя", Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" та Проекту Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні" (фінансується урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії) - відбулася конференція "Конституційна реформа: сприяння незалежній, відповідальній, прозорій та ефективній судовій владі".

Відкриваючи конференцію, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, висловила сподівання, що проведення дискусії в професійному середовищі щодо основних змін до Конституції, спрямованих на посилення незалежності, підзвітності, прозорості й ефективності судової влади, дозволить визначитися з напрямком в досягненні консенсусу щодо змісту конституційних змін у сфері правосуддя серед представників законодавчої, виконавчої, судової гілок влади, а також органів суддівського самоврядування.

Виступаючи під час міжнародної сесії конференції, заступник Глави Адміністрації Президента України, секретар Конституційної комісії Олексій Філатов зазначив, що зміни в конституцію України зумовлені і назріли через великий суспільний запит на справедливість. "Європейський напрямок розвитку нашої держави – це важлива, але не єдина і, напевне, далеко не головна причина перемоги людей, які вишли на вулиці Києва. Сотні людей віддали своє життя за конституційні права і свободи та за базові людські цінності, де однією з головних є справедливість. На жаль, суспільний запит на справедливість не реалізований і на сьогоднішній день. Тому, Конституційна реформа – це один з кроків на його задоволення", - зазначив Олексій Філатов.

Власне, саме суспільному значенню змін до Конституції України в частині правосуддя в ході дискусії приділили значну увагу експерти міжнародних організацій Марюс Януконіс, Посол Литовської Республіки в Україні, Юозас Бернатоніс – міністр юстиції Литовської Республіки, депутат Парламенту, Дайнюс Жалімас – Голова Конституційного Суду Литви, Ханне Юнкер, Голова Департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Генерального Директорату прав людини та верховенства права Ради Європи.

У свою чергу, Посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтт, який також був учасником конференції, зазначив, що судова реформа для України є пріоритетом і запропоновані Конституційною комісією зміни до Основного закону в частині правосуддя відповідають європейським стандартам. Відтак, головним меседжем, який прозвучав від пана Посла, було звернення до Верховної Ради України щонайшвидше проголосувати зміни до Конституції.

Джерело: rsu.court.gov.ua
18.02.2016