flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Визначено порядок проведення конкурсу для держслужбовців

08 квітня 2016, 09:52

Проведення конкурсу на посади державних службовців здійснюється відповідно до визначених вимог до професійної компетентності кандидата на вакантну посаду на основі оцінювання його особистих досягнень, знань, умінь і навичок, моральних і ділових якостей для належного виконання посадових обов’язків.

Відповідний порядок проведенння конкурсу на зайняття посад державної служби затверджено постановою Кабміну від 25 березня 2016 р. №246. Постанова набирає чинності одночасно з новим Законом про державну службу, тобто з травня цього року.

Зауважимо, з 1 січня 2017 р. від кандидатів, які хочуть взяти участь в конкурсі, вимагатимуть посвідчення атестації щодо вільного володіння державною мовою.

Попередній порядок проведення конкурсу, затверджений постановою КМУ від 15 лютого 2002 р. №169, застосовується під час прийняття на службу в органи місцевого самоврядування.

Згідно з порядком конкурс проводиться поетапно:

1) прийняття рішення про оголошення конкурсу;

2) оприлюднення рішення про оголошення конкурсу;

3) приймання документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі;

4) попередній розгляд поданих документів на відповідність встановленим законом вимогам;

5) проведення тестування та визначення його результатів;

6) розв’язання ситуаційних завдань та визначення їх результатів (крім категорії “В”);

7) проведення співбесіди та визначення її результатів;

8) проведення підрахунку результатів конкурсу та визначення переможця конкурсу та другого за результатами конкурсу кандидата;

9) оприлюднення результатів конкурсу.

Конкурс на зайняття вакантної посади державної служби категорії “А” проводить Комісія з питань вищого корпусу державної служби, а для проведення конкурсу на зайняття вакантних посад категорій “Б” і “В” керівником держслужби утворюється відповідна конкурсна комісія.

Порядком також передбачено проведення відеофіксації конкурсу (для категорії "А") та аудіофіксації (категорії "Б" та "В").

Окрім того, відповідно до порядку служба управління персоналом держоргану веде реєстр других за результатами конкурсу кандидатів на зайняття вакантних посад. Другий за результатами конкурсу кандидат має право на призначення на таку посаду протягом одного року з дня проведення конкурсу, якщо така посада стане вакантною, а також у разі, коли переможець конкурсу відмовився від зайняття посади, складення Присяги державного службовця, виявлено обставини обмежень щодо призначення на посаду, або йому відмовлено у призначенні на посаду за результатами спеціальної перевірки.

Окремо порядком визначено проведення закритого конкурсу - мова йде посади, пов’язані з питаннями державної таємниці, мобілізаційної підготовки, оборони та національної безпеки.

З текстом документа можна ознайомитись тут.