flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Предмет іпотеки, реалізований в ліквідаційній процедурі з припиненням обтяження, не можна стягнути

07 квітня 2016, 11:18

Оприлюднена правова позиція ВСУ

 

ПРАВОВІ ИЗВЕСТИЯ

Верховний суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 30 березня 2016 розглянув справу № 6-2684цс15 за позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки і зустрічним позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу кредитного портфеля.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно зі статтею 5 Закону № 2343-XII «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом , іншими законодавчими актами України.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, або інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника (пункт 6 частини першої статті 23 Закону № 2343-XII).

Особа, до якої перейшло право власності на майно, яке було предметом іпотеки, але реалізовано в межах ліквідаційної процедури з припиненням обтяження , не набуває статусу іпотекодавця і на таке майно не може бути звернено стягнення на підставах, передбачених статтями 38, 39 Закону «Про іпотеку » .

Всі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM , створеної для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ або придбайте VERDICTUM .