flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у справі про визнання недійсним прилюдних торгів

15 квітня 2016, 10:22

У березні 2015 року Кисленко Т.Г. звернулася до суду з позовом до відділу державної виконавчої служби Бориспільського міськрайонного управління юстиції Київської області, Савенкова В.С., державного підприємства Міністерства юстиції України «Інформаційний центр», третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна», у якому просила суд: визнати недійсними прилюдні електронні торги від 23 лютого 2015 року з реалізації нерухомого майна - кафе; визнати недійсним протокол проведення електронних торгів від 23 лютого 2015 року державного підприємства Міністерства юстиції України «Інформаційний центр» за яким переможцем торгів з придбання кафе став Савенков В.С.; визнати недійсним акт старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Бориспільського міськрайонного управління юстиції Київської області Разумного Є.М. від 18 березня 2015 року про проведені електронні торги; стягнути з відповідачів судовий збір.

Свої вимоги Кисленко Т.Г. обґрунтувала тим, що торги були проведені з порушенням процедури, встановленої законом, оскільки прилюдні торги та повторні прилюдні торги повинні відбутися в межах шестимісячного строку з моменту підписання звіту про оцінку майна. Після збігу цього шестимісячного строку обов'язковою умовою призначення й проведення прилюдних торгів є отримання нового звіту про оцінку майна, а проведення торгів із реалізації майна за ціною, визначеною звітом про оцінку майна, який втратив чинність є порушенням встановлених Законом правил про порядок реалізації майна на прилюдних торгах, у тому числі правил про визначення стартової ціни реалізації майна. Звіт про оцінку кафе підписаний суб'єктом оціночної діяльності 21 серпня 2014 року, а прилюдні електронні торги, на яких спірне майно було продано Савенкову В.С. були проведені 23 лютого 2015 року, тобто після спливу шестимісячного терміну дії чинності звіту про оцінку майна позивача. Крім того, другі (треті) електронні торги предмета іпотеки проводяться в місячний строк з дати проведення перших (других) електронних торгів відповідно, а оскільки повторна уцінка майна була здійснена 06 січня 2015 року, то треті електронні торги відбулися після спливу місячного строку, а саме 23 лютого 2015 року.

Рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 19 серпня 2015 року позовні вимоги задоволено.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 20 жовтня 2015 року, рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 19 серпня 2015 року залишено без змін.

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями суду товариство з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» звернулося до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ  з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 19 серпня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 20 жовтня 2015 року і ухвалити у  справі нове судове рішення про відмову в позові, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 04 лютого 2016 року касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «ОТП Факторинг Україна» відхилено.

Рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 19 серпня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Київської області  від 20 жовтня 2015 року залишено без змін.

При цьому суд виходив з того, що ухвалюючи у справі судове рішення про задоволення позову, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, виходив з того, що позивачем доведено обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги, зокрема, що шестимісячний строк чинності звіту про оцінку нерухомого          майна закінчився 21 лютого 2015 року, а прилюдні електронні торги з реалізації кафе були проведені 23 лютого 2015 року за стартовою ціною, визначеною у звіті про оцінку, що на час організації та проведення торгів не був чинний, тобто, торги проведено з порушенням вимог ст. 58 Закону України «Про виконавче провадження» і наявні підстави для визнання їх недійсними. Інші позовні вимоги суд першої інстанції визнав похідними.

При вирішенні спору, міськрайонний суд врахував правові позиції Верховного Суду України, висловлені в постановах від 13 лютого 2013 року, від 28 січня 2015 року, від 01 жовтня 2014 року, відповідно у справах № № 6-174цс12, 6-227цс14, 6-147цс14, які зводяться до того, що проведення прилюдних торгів з порушенням шестимісячного терміну з дня підписання звіту про оцінку майна, не допускається і такі торги можуть бути визнані в судовому порядку недійсними у разі пред'явлення відповідного позову.

Доводи касаційної скарги та наявні в матеріалах справи документи не спростовують висновків судів попередніх інстанцій про доведеність підстав позову та його обґрунтованість, а тому колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.

На підставі наведеного вище колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає відхиленню, зважаючи на правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального та матеріального права.