flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зобов’язання, що визначене у грошовому еквіваленті в іноземній валюті, підлягає сплаті у гривнях за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу

04 січня 2017, 09:21

Верховним Судом України скасовано рішення судів у справі про стягнення заборгованості за договором позики та зауважено на вірному застосуванні положень статті 533 Цивільного кодексу України.

За обставинами справи між особами було укладено договір позики грошових коштів у гривні та визначено у зобов’язанні грошовий еквівалент суми, що підлягає сплаті, в іноземній валюті.

Відповідач сплатила кошти, які було передано відповідно до укладеного договору. Позивач обґрунтовував позицію тим, що відповідач повернула кошти в неналежному розмірі, оскільки згідно з вимогами частини другої статті 533 Цивільного кодексу України сума боргу мала визначатись за офіційним курсом національної валюти до долара США, встановленим Національним банком України на день платежу, та просив стягнути на свою користь частину суми боргу з урахуванням установленого індексу інфляції та трьох процентів річних відповідно до частини другої статті 625 ЦК України.

Судами відмовлено у задоволенні позову в повному обсязі, з огляду на те, що відповідач виконала свої зобов’язання в повному обсязі та у встановлений договором позики строк.

Верховний Суд України з висновками судів попередніх інстанцій не погодився та задовольнив позовні вимоги в частині стягнення частини суми боргу та трьох процентів річних. ВСУ дійшов висновку, що суди помилково не стягнули з позичальника суму боргу, визначену за офіційним курсом іноземної валюти на день платежу.

Гривня як національна валюта є єдиним законним платіжним засобом на території України. Поряд з цим, частина друга статті 533 ЦК України допускає, що сторони можуть визначити в грошовому зобов’язанні грошовий еквівалент в іноземній валюті. У такому разі сума, що підлягає сплаті за зобов’язанням, визначається в гривнях за офіційним курсом Національного банку України встановленим для відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.
Однак, Верховний Суд України відмовив в задоволенні вимог особи про стягнення інфляційних втрат відповідно до статті 625 ЦК України, оскільки офіційний індекс інфляції, що розраховується Держкомстатом, визначає рівень знецінення національної грошової одиниці України, тобто купівельної спроможності гривні, а не іноземної валюти. Отже, індексації внаслідок знецінення підлягає лише грошова одиниця України – гривня, іноземна валюта індексації не підлягає (постанова ВСУ від 21.12.2016 у справі № 6-1672цс16).