flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відому громадян! Заплати штраф вчасно

10 жовтня 2017, 15:12

Адміністративна відповідальність реалізується шляхом застосування до винних осіб адміністративних стягнень, тобто у своїй сукупності вони й складають систему заходів адміністративної відповідальності. Загальною особливістю адміністративних стягнень є їх виховний, репресивний, каральний та профілактичний характер. Вони застосовуються лише до винних у вчиненні адміністративних проступків осіб.

Найбільш поширений вид адміністративного стягнення майнового характеру це штраф.  Він накладається на правопорушників в адміністративному або судовому порядку у випадках і межах, передбачених актами вищих органів державної влади і управління. Розмір штрафу визначається переважно щодо офіційно встановленого розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян або, в окремих випадках у кратному розмірі до вартості проїзду або товару.

Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України.

Доказом виконання постанови, а саме сплати штрафу являється квитанція банківської установи, оригінал якої необхідно надати до секретаріату суду, у разі добровільної сплати штрафу.

Багатьом громадянам доводиться періодично стикатися з судом та органами  державної виконавчої служби через несплату штрафів. Правопорушники (боржники) нерідко добровільно не сплачують штраф, чим лише створюють собі проблеми, з подальшими негативними наслідками для них.

Так, відповідно до ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП)  штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, крім випадків, передбачених статтею 300-1 цього Кодексу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Згідно ч. 2 ст. 308 КпАП України у порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

- подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КпАП України та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

- витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

Отже, якщо штраф не сплачується протягом відведених 15 днів, постанова в справі про адміністративне правопорушення з суду надсилається у Державну виконавчу службу, а відділ державної виконавчої служби уповноважений приступити до примусового стягнення подвійного розміру накладеного штрафу. Тобто,  якщо на Вас накладено штраф в сумі 10200 грн. і Ви його не сплатите вчасно, то Вам доведеться заплатити  20400 грн., а крім цього сплатити ще й виконавчий збір та витрати на проведення виконавчих дій.

Підводячи підсумки, Бориспільський міськрайонний суд Київської області звертається до громадян-правопорушників із пропозицією сплачувати штрафи за вчинення адміністративного правопорушення самостійно, в строки передбачені ст. 307 КпАП України, з метою уникнення застосовування до правопорушників заходів примусового виконання постанови.