flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

27 жовтня 2017 року на зборах суддів Бориспільського міськрайонного суду Київської області прийнято рішення про звернення до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Голови Державної судової адміністрації України щодо відрядження суддів до

30 жовтня 2017, 15:36

Згідно Наказу ДСА України «Про визначення кількості суддів в окремих місцевих загальних судах» в Бориспільському міськрайонному суді Київської області затверджено штатну чисельність суддів - 15. Між тим, станом на жовтень 2017 року фактична кількість суддів становить 10, з яких лише 4 суддів мають право здійснювати правосуддя, отже відсоток непрацюючих суддів складає 73%.

Рішенням Зборів суддів Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 20.10.2017 року скасовано спеціалізацію у зв’язку з великим навантаженням.

Наявна кількість справ в провадженні суду, з урахуванням кількості суддів, які здійснюють правосуддя, унеможливлює здійснити призначення та провести розгляд справ у строки, визначені законом та призводить до  порушення прав громадян на розгляд справи в розумний строк.

Крім того, справи які перебували на розгляді  було повторно розподілено між суддями Бориспільського міськрайонного суду Київської області, внаслідок звільнення суддів, або закінчення строку призначена судді вперше, що також призвело до неодноразового повторного автоматизованого розподілу справ.

Зазначені обставини ставлять під загрозу належне дотримання вимог  ст. 6 Європейської Конвенції з прав людини та ст. 55 Конституції України,  які гарантують право на судовий захист. Вказана ситуація з кадровим забезпеченням суддівського корпусу Бориспільського міськрайонного суду Київської області, негативно впливає на ефективність судового захисту гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини та  громадянина.

З огляду на викладене, судді прийшли до висновку про необхідність заповнення штату Бориспільського міськрайонного суд Київської області шляхом переведення суддів.

Порядок переведення судді на посаду судді до іншого суду, визначений ст. 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 р. No1402-УІІІ, а також Главою 9 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» від 21.12.2016 р. No1798- VIII.

Так, ч. 3 ст. 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що переведення судді на посаду судді до іншого суду того самого рівня може здійснюватися без конкурсу тільки у випадку ліквідації суду, в якому такий суддя обіймає посаду судді.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 70 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» визначено, що переведення судді з одного суду до іншого здійснюється Вищою радою правосуддя на підставі та в межах рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і доданих до неї матеріалів.

Судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області, як і інші судді країни, поділяють прагнення держави та суспільства щодо відновлення довіри до судової влади, оскільки суспільна довіра й повага до судової влади є гарантією ефективності роботи судової системи, що є запорукою належного захисту прав громадян.

З урахуванням викладеного та проаналізувавши вищевикладені вимоги діючого законодавства, ситуацію, яка склалась, керуючись необхідністю забезпечити належні умови роботи для ефективного здійснення правосуддя Бориспільським міськрайонний судом Київської області, збори суддів прийняли рішення  про звернення до Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Голови Державної судової адміністрації України з проханням та пропозицією вирішити питання про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.