flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконано постанову суду щодо встановлення дорожнього знаку

18 січня 2019, 14:15

Постановою суду від 27.11.2018 року запропоновано Бориспільському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, та Бориспільській міській раді Київської області, у порядку, визначеному законодавством України та Правилами дорожнього руху України, встановити знак «3.35.Стоянку заборонено» з обох сторін автомобільної дороги по вул. Європейська в районі будинку №60, з метою усунення умов, що сприяють вчиненню дорожньо-транспортних пригод, та розташуванню транспортних засобів, що заважають руху транспортних засобів на цій ділянці дороги, чи іншим шляхом вирішити питання зменшення аварійності на даній ділянці дороги.

Судом направлено до Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області та Бориспільській міській раді копії необхідних матеріалів справи для вирішення питання щодо встановлення знаку «3.35.Стоянку заборонено» з обох сторін дороги по вул. Європейська в районі будинку №60, та визначення фактичного місця їх встановлення.

15.01.2019 року до суду надійшов лист т.в.о. командира батальйону патрульної поліції в м. Бориспіль Пипко О.В., в якому на виконання вказаної постанови повідомляється, що у відповідності до повноважень, структурними підрозділами Національної поліції України згідно із вимогами ст. 52 Закону України «Про дорожній рух», постійно здійснюється контроль експлуатаційним станом утримання вулично-дорожньої мережі, залізничних переїздів, технічних засобів регулювання дорожнього руху, а також контроль у сфері безпеки дорожнього руху на території обслуговування.

Працівниками відділення безпеки дорожнього руху батальйону патрульної поліції в м. Бориспіль управління патрульної поліції Київській області Департаменту патрульної поліції проведеною перевіркою виїздом на місце було встановлено, що на даній ділянці вулиці є крива у плані автомобільної дороги загального користування. В судовому засіданні справи №359/3047/18 встановлено, що дана ділянка дороги є досить небезпечною аварійною і слід розглянути питання шодо встановлення дорожнього знаку 3.35 «Стоянку заборонено». Відповідно ДСТУ 4100-2002 «Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування» дорожній знак 3.35 «Стоянку заборонено», забороняється стоянка всіх транспортних засобів. Знак повинен застосовуватись, щоб заборонити стоянку транспортних засобів. Зона дії на даній ділянці дороги - від місця встановлення до найближчого перехрестя за ним, дія знаку не переривається в місцях виїзду з прилеглих до дороги територій. Оскільки ширина вулиці не дозволяє не розміщення транспортних засобів окрім як біля своїх дворів, а також обурення населення чиї будинки знаходяться поруч вважаю встановлення даного дорожнього знаку доцільним.

Згідно із вимогами ст..6, 9 Закону України «Про дорожеій рух», організація дорожнього руху згідно з відповідним генеральним планом, проектом детального планування та забудови населеного пункту, комплексу транспортних схем і схеми організації дорожнього руху, організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць, а також розробка програм та здійснення заходів щодо розвитку, удосконалення, ремонту та  утримання у безпечному для дорожнього руху стані доріг, вулиць та залізничних переїздів, зон відчуження відноситься до компетенції власника вулично-дорожньої мережі, тому за доцільністю необхідно звернутись до органів місцевого самоврядування.

Таким чином до органів місцевого самоврядування направлено листа із пропозицією встановлення попереджувальних дорожніх знаків 1.4.1 і 1.4.2, які застосовуються для зазначення напрямку повороту на кривих у плані малого радіуса з обмеженою оглядовістю за якої неможливо забезпечити відстань видимості згідно з вимогами ДСТУ 3587:97 «Автомобільні дороги, вулиці та залізничні переїзди. Вимоги до експлуатаційного стану», також як альтернативу відповідно ДСТУ 4123:2006 «Пристрій примусового зниження швидкості дорожньо-транспортної техніки на вулицях і дорогах. Загальні технічні вимоги» на підставі п. 5.2 на ділянках дороги (небезпечних) де застосовують елементи примусового зниження швидкості для зменшення швидкості руху, що є супутньою причиною дорожньо - транспортних пригод.