flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Школа суддів хоче збільшити термін спецпідготовки майбутніх суддів

20 лютого 2014, 09:19

         Для підвищення ефективності спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національна школа суддів України підготувала зміни до Положення про проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Зміни підготовлені за результатами аналізу першого добору кандидатів на посаду судді.  Нагадаємо, у 2013 році НШСУ (у співпраці з провідними навчальними закладами Києва, Харкова, Одеси і Львова) підготувала 630 кандидатів на посаду судді, які були допущені до складення кваліфікаційного іспиту. Під час першого добору НШСУ підготувала поправки до понад 50 локальних нормативних актів, розробила тести, навчально-методичні матеріали і модельні судові справи.

           Тепер же зміни до Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді направлені на підвищення її практичного спрямування та включатимуть інноваційні методи навчання.

Поряд із вдосконаленням програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, основним пріоритетом для Національної школи суддів України є внесення змін до чинного Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у частині проведення спеціальної підготовки.

Вони стосуються збільшення строку спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів із 6 місяців до 1,5 року, припинення практики заочного навчання слухачів, запровадження підсумкового оцінювання за результатами спецпідготовки безпосередньо у НШСУ.

Наразі в Національній школі суддів України завершується робота над відповідним законопроектом, який після отримання висновків міжнародного експертного середовища буде внесений на розгляд парламенту через суб’єктів законодавчої ініціативи.