flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Верховного Суду України у справі про стягнення відсотків за депозитним рахунком в порядку спадкування

04 березня 2014, 11:52

Правова позиція, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 22 січня 2014 року.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За змістом статті 1060 ЦК України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку, право на який відповідно до частини другої статті 1228 ЦК України входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.

Згідно із частиною другою статі 608 ЦК України зобов’язання не припиняється зі смертю кредитора, якщо воно не є нерозривно пов’язаним з особою останнього. У такому разі права й обов’язки (спадщина) фізичної особи (вкладника), яка померла, переходять до інших осіб - спадкоємців.

Отже, зобов’язання банку виплачувати проценти за договором вкладу не припиняється зі смертю вкладника, входить до складу спадщини та триває до дня, який передує дню повернення коштів спадкоємцям.

Нагадуємо, що відповідно до частини 1 статті 360-7 Цивільного процесуального кодексу України, рішення Верховного Суду України є обов'язковими для всіх суб'єктів  владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт,  що містить зазначену норму права, та для всіх судів України.