flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності закон про внесення змін до КК та КПК

04 березня 2014, 12:18

28 лютого 2014 року, набув чинності Закон № 746 -VII «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національного законодавства положень статті 19 Конвенції ООН проти корупції» (прийнятий 21 лютого на основі законопроекту № 2023 ) .

 Ст. 365 Кримінального кодексу , що встановлює відповідальність за перевищення влади або службових повноважень , тепер може бути застосована тільки до працівників правоохоронних органів; скасована кримінальна відповідальність за статтями 365-1 , 423 і ст. 424 КК

        Зокрема , внесено зміни до статті 364 та 365 Кримінального кодексу. Тепер ст. 365 КК , що встановлює відповідальність за перевищення влади або службових повноважень , може бути застосована тільки до працівників правоохоронних органів. Ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем) доповнено нормою , згідно з якою зловживанням владою або службовим становищем тепер є умисне , з метою отримання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби , якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам , свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам , або інтересам юридичних осіб .

         Крім того , доповнено приметкой , роз'яснює кого варто розуміти під військовослужбовцями особами , ст. 425 КК. Встановлено , що під військовими службовими особами розуміються військові начальники , а також інші військовослужбовці , які обіймають постійно чи тимчасово посади , пов'язані з виконанням організаційно - розпорядчих чи адміністративно -господарських обов'язків , або виконують такі обов'язки за спеціальним дорученням повноважного командування. Також роз'яснено , що в статтях 425-426 КК істотною шкодою , якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків , вважається така шкода, яка в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян , а тяжкими наслідками за тієї самої умови вважається шкода, яка в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

         Особливо відзначимо , що скасовано ст. 365-1 КК , яка передбачала кримінальну відповідальність за перевищення повноважень посадовою особою підприємств , організацій та установ незалежно від форми власності. Також виключені ст. 423 (зловживання військовою службовою особою владою або службовим становищем) та ст. 424 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

         Згідно з прикінцевими положеннями особи, засуджені за діяння , караність яких усувається цим Законом , повинні бути звільнені від покарання ( основного і додаткового) .

     Звільнення від покарання цих осіб здійснюється в порядку , передбаченому ст. 539 Кримінального процесуального кодексу. Питання про таке звільнення вирішується судами протягом 5 днів з дня надходження відповідного клопотання (подання) прокурора , засудженого , його захисника , законного представника , органу або установи виконання покарань , а також інших осіб , установ або органів , встановлених законом.

 Таким чином вже через п'ять днів після набуття чинності цього Закону на свободу можуть вийти всі особи , засуджені за статтями 365-1 , 423 і 424 КК , а також засуджені за статтею 365 КК , за умови , що вони на момент вчинення злочину не були посадовими особами правоохоронних органов.