flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності порядок взаємодії державних виконавців і прикордонників при обмеженні права в'їзду/виїзду

05 березня 2014, 09:10

4 березня 2014 року, набрав чинності Порядок взаємодії органів Державної виконавчої служби та органів Державної прикордонної служби під час здійснення виконавчого провадження , затверджений спільним наказом Мін'юсту та МВС від 7 лютого 2014 № 288/5/102 .

Порядок не поширюється на взаємодію органів державної виконавчої служби та органів Державної прикордонної служби при здійсненні виконавчого провадження , якщо воно пов'язане з виконанням вироку суду.

У разі ухилення боржника від виконання зобов'язань , покладених на нього судовим рішенням або рішенням іншого органу (посадової особи) , яке відповідно до Закону « Про виконавче провадження » підлягає примусовому виконанню , держвиконавець має право звернутися до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізособи або керівника боржника - юрособи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням .

У разі невиконання особою рішення про накладення штрафів за правопорушення , розгляд справ по яких відноситься до компетенції Державної прикордонної служби , держвиконавець звертається до органу охорони державного кордону з поданням про заборону в'їзду в Україну осіб відповідно до Закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства ».

Відповідно до Порядку завірена судом копія судового рішення про тимчасове обмеження особи у праві виїзду за межі Украінинаправляется держвиконавцем не пізніше наступного робочого дня після її надходження до нього для виконання на поштову адресу Головного центру обробки спеціальної інформації Держприкордонслужби ( ГЦОСІ ) .

Постанова про заборону в'їзду в Україну , винесене Державною міграційною службою України або органом охорони державного кордону , на наступний робочий день після її винесення надсилається в ГЦОСІ та до органу державної виконавчої служби.

Інформація про встановлення тимчасового обмеження права особи виїзду з України вилучається ГЦОСІ з бази даних на підставі отриманої завіреної судом копії судового рішення, що вступило в законну силу , про скасування тимчасового обмеження особи у праві виїзду з України або постанови державного виконавця про повернення виконавчого документа до суду або до іншого органу (посадовій особі) , який його видав , про закінчення виконавчого провадження або про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду з України , у якій зазначаються номер і дата винесення судового рішення про встановлення тимчасового обмеження.

Особа, щодо якого діє тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України , знімається з контролю ГЦОСІ в разі винесення постанови про :

- Повернення виконавчого документа до суду або іншого органу ( посадовій особі) , який (яке ) його видав , на підставі частини 1 ст. 48 Закону « Про виконавче провадження» ;

- Закінчення виконавчого провадження на підставі пунктів 1-6 , 8-9 , 11-14 частини 1 ст. 49 Закону;

- Скасування тимчасового обмеження у праві виїзду особи з України - у разі належного виконання особою зобов'язань щодо сплати періодичних платежів.

У разі якщо особа , інформація про тимчасове обмеження якого у виїзді з України внесена в базу даних , для проходження прикордонного контролю безпосередньо в пункті пропуску додатково до документів на право перетину державного кордону подає вищевказану постанову держвиконавця або завірену судом копію рішення про скасування обмеження , і погоджується їх залишити в пункті пропуску , прикордонний контроль цієї особи здійснюється з урахуванням того , що обмеження скасовано. ЛІГА: ЗАКОН