flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мінюст роз'яснив деякі аспекти нотаріальної реєстрації прав на нерухомість

05 березня 2014, 14:03

 

У листі від 12 лютого 2014 № 13.1-32/46 Мін'юст надав роз'яснення у зв'язку з набранням чинності Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постанова Кабміну від 17 жовтня 2013 № 868 .

Мін'юст нагадав, що згідно ст. 7 Закону «Про нотаріат» нотаріуси у своїй діяльності керуються законами, постановами Верховної Ради, указами і розпорядженнями Президента, постановами і розпорядженнями Кабміну, а на території АР Крим, крім того, - законодавством АР Крим, наказами Мін'юсту, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

У разі наявності розбіжностей у нормативно-правових актах , якими врегульовано порядок держреєстрації прав на нерухоме майно при вчиненні нотаріальних дій, нотаріуси мають застосовувати положення нормативного акта, що має вищу юридичну силу.

Також зазначено, що відповідно до частини 5 ст. 3 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» держреєстрація прав власності, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, при вчиненні нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчиняється таке дію .

Держреєстрація прав в результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким скоєно таку дію.

Мін'юст зазначив, що постанова Кабміну № 868, прийняте відповідно до вимог ст. 15 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», є не єдиним нормативно-правовим актом , який повинен застосовуватися нотаріусами при здійсненні наданих їм законом повноважень.

Детальніше про новації в реєстрації прав на нерухомість читайте в 

матеріалі ЮрЛіга.

Нерухомість і будівництво

Сайт "ЮРЛІГА"